Orbán Viktor a magyar futballstílus hiányáról beszél

A Real Madrid nyerte az U17-es Puskás-Suzuki Kupát, míg Orbán Viktor szerint a magyar csapatoknak saját stílust kellene kialakítaniuk.

A Real Madrid 2-1-re legyőzte a Sporting Lisboa csapatát az U17-es korosztály számára megrendezett Puskás-Suzuki Kupa felcsúti döntőjében. A harmadik helyért vívott küzdelemben az olasz Juventus diadalmaskodott a Puskás Akadémia felett, miután 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel bizonyultak jobbnak.

Orbán Viktor, aki az M4 Sportnak nyilatkozott, elmondta, hogy a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótláscsapatai egyre közelebb kerülnek a legjobb európai klubok U17-es együtteseihez. A miniszterelnök szerint a magyar csapatok egyenrangú ellenfelei voltak a nemzetközi riválisoknak, de hangsúlyozta, hogy szükség van a magyar futball saját stílusának kialakítására.

Orbán Viktor kiemelte, hogy bár a magyar csapatok teljesítménye összemérhető a külföldi együttesekével, mégis hiányzik az a jellegzetes magyaros stílus, amely megkülönböztetné őket. A miniszterelnök szerint ez a terület még sok fejlesztést igényel, mivel jelenleg nehezen meghatározható, hogy mi teszi magyarrá a magyar futballt.

A kormányfő hozzátette, hogy a nemzetközi mezőny alkalmas arra, hogy az európai stílusok keresztmetszetét ábrázolja, például a brit stílust a Rangers, a németalföldit a Genk, a délit pedig a Real Madrid és a Juventus képviselte. Orbán Viktor szerint minden stílushoz képest fel tudták mérni, hogy hol tartanak, és fel tudták tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa.

Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa – ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a tornán szereplő U17-esek számára most következik a nagy vízválasztó: bekerülni a felnőtt futballba. "Itt már az akadémiák segíteni nem tudnak. Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőtt csapatba. Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőtt futballba, itt vérzik el a legtöbb gyerek és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése" – mondta Orbán Viktor.