Szabadlábra helyezték a megvakult iráni vallástudóst

Kiengedték a rettegett teheráni Evin börtönből Szadígeh Vaszmagít, az iráni vallástudóst és nőjogi aktivistát, aki a fejkendő kötelező viselése elleni tiltakozása miatt került börtönbe.

Szadígeh Vaszmagí, aki iszlám vallástudósként szaktekintélynek számít, óvadék ellenében került szabadlábra, miután egészségi állapota jelentősen megromlott a börtönben, és elvesztette a látását. A nőt "a kibertérben folytatott rendszerellenes propaganda" és "a nyilvános megjelenés a saríának megfelelő hidzsáb nélkül" vádjaival tartóztatták le.

Az orvosai már korábban is szorgalmazták, hogy Vaszmagít kórházba szállítsák, azonban a hatóságok ezt többször is megtagadták. A teológusnő még a szabadon bocsátása előtt levelet írt az ENSZ tényfeltáró bizottságának, amelyben részletesen beszámolt a fogva tartása során elszenvedett brutális bánásmódról és kínzásról.

Vaszmagí levelében kiemelte, hogy vaksága ellenére is többször jogi képviselet nélkül vitték kihallgatásra. Tavaly novemberben egy videót is közzétett, amelyen láthatóan nem viselt hidzsábot, ezzel is szembeszállva hazájában érvényes szigorú öltözködési szabályokkal.