Erdogan az Eurovíziót „szégyenteljes versenynek” nevezi

Recep Tayyip Erdogan török elnök élesen bírálta az Eurovíziós Dalfesztivált, amelyet szerinte a családokat fenyegető „nemek semlegesítésére” és „társadalmi korrupcióra” ösztönző eseménynek tart. Erdogan kiemelte, hogy kormánya helyesen járt el, amikor 2012 óta távol tartotta Törökországot a dalfesztiváltól.

A török államfő egy kabinetülés után mondott beszédében a verseny résztvevőit „a társadalmi korrupció trójai falovainak” nevezte, és önmagát dicsérte, amiért kormánya nem engedi Törökországot részt venni a versenyen. Erdogan szerint az Eurovíziós Dalfesztiválon „már lehetetlenné vált normális emberrel találkozni”.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztese a svájci Nemo volt, aki The Code című dalával, amely az opera és a pop-rap műfajok keverékével dolgozza fel az énekes nemi identitásának felvállalásához vezető útját. Nemo az első nem bináris győztes lett az esemény történetében, amelyet az LMBTQ közösség már régóta biztonságos menedékként tart számon.

A dalfesztivál szervezői idén kitiltották az Európai Unió zászlóit a malmői döntőről, és kizárták az egyik legnagyobb esélyest, a holland Joost Kleint is, amiért az elődöntő után szóban megfenyegette a produkciós stáb egyik női tagját. A verseny történetének hatvannyolc éve alatt hasonló helyzetek még nem fordultak elő.

Erdogan a beszédében a törökországi születésszám csökkenését is megemlítette, amelyet „egzisztenciális fenyegetésként” és „katasztrófaként” írt le az ország számára. A török állami statisztikai intézet adatai szerint 2023-ban az ország születési rátája 1,51 gyerekre csökkent. A török elnök régóta arra ösztönzi a családokat, hogy legalább három gyereket vállaljanak.