Fekvőbeteg-ellátás szünetelése a veszprémi kórházban

Június 1-től átmeneti szünetelés várható a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház urológiai osztályának fekvőbeteg-ellátásában, amelyet humánerőforrás nehézségek, pontosabban orvos hiánya okoz.

Dr. Lang Zsuzsanna, a kórház megbízott főigazgatója a Telex kérdésére válaszolva elmondta, hogy a fekvőbeteg-ellátással kapcsolatos háttéregyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. A kórház vezetése tájékoztatást nyújt a lakosságnak a változásokról, és az együttműködés a vármegyei és városi kórházak között biztosítja, hogy minden beteg megfelelő ellátást kapjon. A kórház honlapján, közösségi médiafelületein és a háziorvosokon keresztül is tájékoztatják a lakosságot.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az intézmény munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a fekvőbeteg-ellátás mielőbb zavartalanul folytatódhasson. Ezzel párhuzamosan, az urológiai betegek számára a járóbeteg-ellátás továbbra is rendelkezésre áll a veszprémi kórházban, és kisebb, egynapos sebészeti beavatkozásokat is elvégeznek. Emellett a sebészeti osztállyal együttműködve heti két napon minimálisan invazív, gyors felépülést elősegítő egynapos sebészeti ellátást is biztosítanak.

Májusban nem csak a veszprémi kórházban tapasztalhatóak ellátási nehézségek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által közzétett kijelölések szerint, a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben nem működik a CT-berendezés, ami miatt az intézmény nem tudja ellátni a stroke-thrombolysis ügyeleti feladatokat. Ennek következtében minden budapesti, és Pest megyei, a sürgősségi és ügyeleti beutalási rendben szereplő, működőképes CT-berendezéssel rendelkező intézményt felkérik arra, hogy fogadják az érintett pácienseket.

Továbbá, a fül-orr-gégészeti műtétre szoruló betegeket átmenetileg a győri és a szombathelyi kórházakba irányítják át Sopronból, nyugdíjazás miatti létszámcsökkenésre hivatkozva. Nemrégiben arról is beszámoltak, hogy a ceglédi Toldy Ferenc Kórházba "átmeneti humánerőforrás-hiány" miatt a budapesti Bajcsy-Zsilinszky és a Jahn Ferenc Kórházból küldenek neurológusokat, akiknek június 30-ig kell majd heti váltásban 1-1 napot Cegléden tölteniük.

Az európai szinten is kiemelkedő orvoshiány miatt folyamatosan érkeznek a hírek bezárt kórházi osztályokról országszerte.