Magyar-japán nukleáris együttműködés

Magyarország és Japán nukleáris együttműködési megállapodást írt alá, amely a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok fejlesztésére is kiterjed.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország és Japán nukleáris együttműködési megállapodást kötött, melynek értelmében a két ország együtt fog működni a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében. A megállapodás alapját az képezi, hogy mindkét fél növelni kívánja atomenergia-kapacitásait a közeljövőben.

A miniszter kiemelte, hogy az atomenergia a legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, amely elengedhetetlen a gazdaságok növekedéséhez. Szijjártó Péter szerint a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása is fontos része a megállapodásnak, amelynek előkészítése már folyamatban van a paksi erőműnél, és ez elengedhetetlenül szükséges a versenyképesség fenntartása, illetve Magyarország esetén a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése szempontjából is.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kis teljesítményű, kis helyigényű nukleáris reaktorok fejlesztése forradalmi változást hozhat az energiaiparban, és Magyarország érdekelt lesz az ilyen technológiák alkalmazásában.

Emellett Szijjártó Péter beszámolt egy kétoldalú vízügyi együttműködési megállapodás aláírásáról is, amelynek célja, hogy a magyar szektor szereplői megjelenhessenek a japán piacon, és Magyarország is hasznát láthassa a japán tapasztalatoknak. Az együttműködés kiemelt részét fogják képezni azok a technológiák, amelyek a környezetet kímélő, azonban a gazdaság és különösen a mezőgazdaság működését megkönnyítő, hatékonnyá tévő vízgazdálkodásban játszanak szerepet.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a japán vállalatok jelentős beruházásokat terveznek Magyarországon, különösen az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar területén, amelyek összértéke 150-200 millió euró körül mozog. Szijjártó a Magyarországon beruházó japán vállalatok vezetőivel is egyeztetett, és jó hírnek nevezte, hogy tavaly rekordot döntött az országba irányuló magyar export, ami elérte az egymilliárd dollárt. A japán cégek jelenleg a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, körülbelül 50 ezer embernek adva munkát.

Szijjártó Péter kiemelte Japán világgazdasági jelentőségét, mint a G7-országok egyikét és a világ harmadik-negyedik legnagyobb gazdaságát, amelynek kihatása a világgazdaság alakulására rendkívüli mértékű. A miniszter szerint a Japánnal való együttműködés kiemelt jelentőségű Magyarország számára.

Végül a külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország konzulátust nyit Oszakában, ahol a következő évben világkiállítást rendeznek, és ahol Magyarország gazdaságát és kulturális vonzerejét bemutató pavilonnal készül. A tárgyalások során megerősítést nyert, hogy a kétoldalú együttműködés stratégiai jelentőségű mindkét ország számára.

(MTI)