Szentkirályi kedvezményes országbérletet biztosítana a BKK-BKV dolgozóinak

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Lázár János építési-közlekedési miniszterrel közösen tett közzé egy fotót, amelyen egy padon ülnek, és a fővárosi tömegközlekedési dolgozók kedvezményes országbérletének lehetőségéről beszélnek.

A kampányidőszakban Szentkirályi és Lázár egyetértésre jutottak abban, hogy a BKV-BKK mintegy 15 ezer dolgozójának lehetőséget biztosítanának a kedvezményes vállalati országbérlet igénybevételére. Szentkirályi szerint ezáltal a dolgozók évente mindössze 1250 forintért juthatnának hozzá az országbérlethez, hasonlóan a MÁV-Volán munkatársaihoz. A politikus hozzátette, hogy a kormánnyal való partnerséget és együttműködést szorgalmazza a főváros fejlődése érdekében. A tömegközlekedési jegy- és bérletrendszer március elejétől érvényes változásairól korábbi cikkükben számoltak be, és az idei év elején Lázár János és Karácsony Gergely főpolgármester kötött megállapodást a Budapest-bérletről, ami változatlanul érvényes maradt a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

Lázár János Facebook-oldalán kampányolt Szentkirályi Alexandra mellett, ahol kijelentette, hogy Budapestnek háromféle választása van: a semmittevő, a zsűrielnök vagy a megoldó közül választhatnak. Lázár szerint a város polgárai vagy az üres ígéretekkel és látványtervekkel kell, hogy megelégedjenek, vagy pedig a fejlődés útjára léphetnek. A miniszter Szentkirályit tartja az egyetlen olyan jelöltnek, aki képes rendet teremteni és forrásokat szerezni a nemzet fővárosának.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, reagált is Lázár bejegyzésére. Vitézy kommentjében kritikusan szólalt meg, összehasonlítva a helyzetet azzal, ahogy a krimikben az elkövető gyakran visszatér a bűntény helyszínére. Úgy véli, Lázár kampánytevékenysége a fővárosban hasonló ahhoz, mintha az elkövető visszatérne, miután minden Budapest számára fontos közberuházást leállítottak.

Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a témában, hangsúlyozva, hogy a februárban kötött kormányzati megállapodásban már szerepel a BKK-BKV dolgozóknak járó kedvezményes országbérlet. Karácsony örömét fejezte ki amiatt, hogy egyetértés van abban, milyen áldozatos munkát végeznek a fővárosi közlekedésben dolgozó kollégák, és fontosnak tartotta, hogy kedvezményesen utazhassanak az egész országban. A főpolgármester köszönetét fejezte ki a kormány támogatásáért, hogy betartják a megállapodást, még ha megkésve és furcsa formában is.

Az év elején állapodtak még a bérletekről, amelynek értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését. A BKK által árusított havi Budapest-bérlet 9500 forintba kerül, a teljesárú Pest vármegyebérlet 9450 forintba, míg a teljes árú országbérlet 18 900 forintba kerül havonta. A diákoknak kedvezményes áron, a Pest vármegye bérletet 945 forintért, az országbérletet pedig 1890 forintért igényelhetik.

Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a június 9-i önkormányzati választást egyfajta népszavazásnak tekinti a mini-Dubaj néven elhíresült beruházásról, amelyet ő hazaárulásnak nevez. A főpolgármester szerint ez a terület több tízezer lakásnak és parkoknak adhatna helyet, és történelmi bűnnek tartja, hogy versenyeztetés és közbeszerzés nélkül államközi megállapodásként eladják. Karácsony továbbá elárulta, hogy könyvet írt, amely önéletrajz, program és visszatekintés is egyben, és új programbemutatót tervez, mivel az előzőre a köztársasági elnök lemondása miatt nem emlékszik senki. A főpolgármester szeretné megszabadítani Budapestet attól, hogy "képtelenek vagyunk értelmesen beszélgetni egymással" és kritikusan szólalt meg Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid kampánytevékenységével kapcsolatban. Végül Karácsony bejelentette, hogy május 2-tól június 16-ig ingyenes szűrőprogram indul Budapest 24 helyszínén, amelyre a budapest.hu/egeszseg oldalon lehet regisztrálni.