Facebook és Instagram elleni uniós eljárás

Az Európai Bizottság elindította a hivatalos eljárást a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta ellen, hogy felmérje, megsértették-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, különös tekintettel az orosz dezinformációs kampányok kezelésére és a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatos követelményekre.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Meta vállalat ellen, amely a Facebook és az Instagram mögött áll. A vizsgálat célja annak értékelése, hogy a cég megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA).

A testület szerint aggályok merültek fel a Meta reklámokkal és politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályai és gyakorlatai miatt. Különösen az a gyanú, hogy az európai parlamenti választások előtt nem biztosítanak hatékony, harmadik fél által ellenőrzött, valós idejű eszközt a civil párbeszéd és a választások nyomon követésére. A Meta ráadásul éppen leépíti a CrowdTangle nevű eszközt, amely erre alkalmas lenne, és nem helyettesíti azt más megoldással.

Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a Facebook és az Instagram esetében nem áll rendelkezésre a megtévesztő hirdetések és a félretájékoztatási kampányok, valamint az esetlegesen hamis tartalmakra figyelmeztető, hatékony választásfigyelő eszköz.

A Bizottság továbbá azt is vizsgálja, hogy a Meta által alkalmazott mechanizmusok, amelyek az illegális tartalmak jelentésére, a felhasználói jogorvoslatra és a belső panaszkezelésre szolgálnak, megfelelnek-e a DSA előírásainak. Emellett felmerült az a kérdés is, hogy a Meta elegendő hozzáférést biztosít-e a kutatóknak a nyilvános adatokhoz.

Az uniós vizsgálat arra fog összpontosítani, hogy a Meta által biztosított szolgáltatások összeegyeztethetők-e az átláthatósági és felhasználói jogorvoslati kötelezettségekkel, valamint a polgári diskurzus és a választási folyamatok kockázatainak felmérésére és csökkentésére vonatkozó követelményekkel.

Az eljárás alapját részben a Meta saját jelentései, részben a Bizottság és más nyilvános források jelentései képezik. Az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben is felvetett kérdéseket a vállalatnak az illegális tartalmak, a dezinformáció, az adatokhoz való hozzáférés, a reklámmentes előfizetés és a generatív mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. A mostani eljárás indítását többek között a Meta ezekre adott válaszai és a 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés előzetes elemzése is indokolják.

Az Európai Bizottság felszólította a Metát, hogy működjön együtt velük azáltal, hogy haladéktalanul benyújtja a vonatkozó értékelés elvégzéséhez szükséges információkat. Az uniós bizottság arra is számít, hogy a Meta gyorsan megtesz minden szükséges intézkedést, hogy biztosítsa szolgáltatása hatékony, valós idejű nyilvános ellenőrzését.

Az Európai Bizottság jogosult arra, hogy intézkedéseket hozzon abban az esetben, ha a Meta által bemutatott intézkedéseket elégtelennek ítéli, és akár az éves bevételük hat százalékát kitevő pénzbírsággal sújthatja a vállalatot. Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.