Szijjártó Péter és Marko Đurić közös sajtótájékoztatója

Marko Đurić szerb külügyminiszter Budapestre érkezett, ahol Szijjártó Péter fogadta, és közösen tartottak sajtótájékoztatót, melyen több fontos téma is napirendre került.

A találkozón olyan jelentős témákat érintettek, mint a Robert Fico elleni merénylet, Koszovó helyzete, a Srebrenica-i események és az orosz hekkerek magyar állami rendszerek elleni támadásai. Đurić kifejezte háláját Magyarország támogatásáért a Srebrenica kérdésében, amely kapcsán egy ENSZ-határozat készül, ami a szerbek felelősségét is kimondja. Đurić szerint ez a lépés felelőtlen politikai körök részéről történik, és újra felszakítja a régi sebeket a szerbek, horvátok és bosnyákok között, manipulálva az áldozatok sorsával.

Đurić elismerően szólt arról, hogy Magyarország hogyan bánik az itteni szerb kisebbséggel, és hogy a magyarországi szerbek iskoláik révén otthon érezhetik magukat. Szerbia a magyarokat testvéreiknek tekinti, akik erősítik az államot.

Szijjártó Péter válaszolt az újságírói kérdésekre is, többek között arról beszélt, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tervezett budapesti látogatásáról, ami a jelenlegi helyzetben fontos, hiszen a főtitkár egyeztet a tagállamokkal.

A Fidesz-frakcióvezető, Kocsis Máté által javasolt kommentek szigorításáról Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy komolyan kell venni az internetes fenyegetéseket, és Fico esete rávilágított, hogy Közép-Európában is előfordulhat, hogy valaki rátámad egy szuverenista politikát folytató személyre.

Koszovó ügyében a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarországra nem érdemes nyomást gyakorolni, mivel az ország elhatározásai szilárdak. Szijjártó szerint a nemzetközi szervezetekbe való tagfelvételi kérelmeket csak akkor tartják célszerűnek benyújtani, ha Belgrád és Pristina viszonya javul, mivel ezek a kérelmek visszavethetik a párbeszédet.

A Srebrenica-i tragédia kapcsán Szijjártó elmondta, hogy senki sem vitatja annak tragikusságát, de az ENSZ határozati javaslata szerinte a szerb nemzetet démonizálja, ezért nem támogatható.

Szijjártó humorosan utalt arra, hogy választási kampány idején gyakran történnek hekkertámadások, és az ellenzéki média ezt kihasználja. Közép-Európában élünk, és minden irányból nyomást próbálnak gyakorolni ránk, példaként említve az ellenzék külső finanszírozását. A miniszter hangsúlyozta, hogy ellenállnak minden beavatkozási kísérletnek, és a biztonság fenntartása érdekében a szükséges lépéseket megteszik.

Đurić a Fico elleni merényletről is beszélt, amely szerinte sokkolta Szerbiát, mivel Fico baráti politikusnak számít. Úgy véli, az eset politikailag előkészített lehetett, és hozzátette, hogy Szerbia semmilyen nyomásnak kitéve sem változtat politikáján. Aleksandar Vučić szerb elnök is több fenyegetést kapott a Fico elleni kísérlet óta.

Szijjártó Péter az értekezleten kiemelte, hogy „Magyarország energiaellátásának biztonsága Szerbia kezében van”, hiszen rajta keresztül történik Magyarország földgázellátása. Úgy fogalmazott, „mindig nyugodtan alhattunk” a tranzittal kapcsolatban. Magyarország, Szerbia és Szlovénia közös regionális áramtőzsdét is létrehozott, ami tovább növelte az ellátásbiztonságot és a folyamatos áremelkedés ellen is kiváló intézkedés volt szerinte.

Meg fogják építeni a Magyarországot és Szerbiát összekötő kőolajvezetéket, Röszke térségében pedig Európa legmodernebb határátkelőjét. A jövő év végére igyekeznek befejezni a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal építését, és továbbra is biztosítják Szerbiának a földgáz tárolását – sorolta Szijjártó Péter.

Kitért arra, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségére készül. Ez alatt közelebb hozzák Szerbiát az uniós tagsághoz. Határozott célunk, hogy megnyissuk a csatlakozási tárgyalások harmadik fejezetét – közölte.

„Elfogadhatatlannak, méltánytalannak és megalázónak” tartják, hogy Szerbiát már tizenöt esztendeje várakoztatja az Európai Unió, miközben „a Szerbia által biztosított lendületre ma a hanyatló formában lévő Európai Uniónak nagyobb szüksége van, mint a szerbeknek az uniós tagságra”

– fejtette ki a külügyminiszter. Hozzáfűzte, felszólítják az uniós tagállamokat, hogy „fejezzék be a képmutatást”, és valljanak színt, miért gördítettek akadályokat a szerb csatlakozás haladásának útjába.

Đurić megtiszteltetésnek nevezte, hogy hivatalos teendőit magyarországi látogatással kezdhette, „visszaigazolva az utóbbi években kialakult kiváló kapcsolatot, ami mindkét nép számára nagy örömet jelent”. A szerb külügyminiszter közölte, inspiráló a számukra az, amit Magyarország elért a nemzeti érdekek védelmében és a gazdasági növekedésben.

Örömét fejezte ki, hogy Magyarország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, nemcsak azért, mert Szerbiának és az egész régiónak lesz egy megbízható partnere, hanem mert Magyarország szerinte olyan vezető lesz, amely felelősséggel tekint az európai érdekre.

Megköszönte a támogatást az ENSZ-határozat ügyében, rámutatva arra, hogy „a régi sebek felnyitása bizonyos politikai körök részéről” feszültséget idézett elő a régióban a szerbeknél, horvátoknál, bosnyákoknál. Magyarország ebben is a stabilitást támogatja, ez felelősségteljes hozzáállás – állapította meg Đurić.