Ciprusi iskolák kiürítése bombariadó miatt

Bombariadóval kapcsolatos e-mailek miatt ki kellett üríteni szinte az összes iskolát Cipruson, amelyeket iszlamista fenyegetések értek. Az MTI jelentése szerint a rendőrség által iszlamista hátterűnek ítélt megfélemlítő üzenetekben a saría törvénykezésre hivatkozva fenyegetőztek a hitetlenek megbüntetésével.

A görög nyelvű fenyegető e-mailek szövegében számos hiba található, ami arra utalhat, hogy fordítóprogram segítségével készülhettek. Az országban található majdnem minden általános és középiskola, valamint néhány óvoda is megkapta a fenyegető üzeneteket, de eddig egyetlen intézményben sem találtak robbanószerkezetet.

A hatóságok jelenleg is azon dolgoznak, hogy felderítsék, honnan küldték az e-maileket. A helyzetet bonyolítja, hogy nem egyértelmű, miért került Ciprus hirtelen az iszlamisták célkeresztjébe, tekintettel arra, hogy a sziget nemcsak izraeli állampolgárok otthona, hanem számos közel-keleti menekült is itt él, és Nicosia jó kapcsolatokat ápol Izraellel és az arab világgal egyaránt.