56 naponta megmenthetünk egy életet

A vér az élet és az összetartozás szimbóluma, melynek fontosságát a Biblia is hangsúlyozza. A vér nem csak a táplálkozás része, hanem testünkben létfontosságú szerepet tölt be, hiszen oxigént, tápanyagokat szállít, és szabályozza hőmérsékletünket. A véradás pedig egy olyan önzetlen cselekedet, amely életeket menthet, és számos pozitív hatással bír mind fiziológiai, mind pszichológiai szempontból.

A vér jelentősége kultúránkban és biológiánkban egyaránt megkérdőjelezhetetlen. A magyar konyha éppúgy használja, mint a finn vagy a svéd, és számos állatfaj is vérrel táplálkozik, mint például a szúnyogok vagy a denevérek. A vér azonban elsősorban nem a fogyasztására asszociálunk, hanem arra, hogy milyen létfontosságú szerepet tölt be a szervezetünkben, hiszen az oxigént, a szén-dioxidot, a tápanyagokat, a vizet, az anyagcseretermékeket és a hormonokat szállítja, valamint hőmérsékletünket is szabályozza.

A vérkeringést a 17. században fedezték fel, és már akkor sikeres vérátömlesztést hajtottak végre két kutya között. A vércsoportokat Dr. Karl Landsteiner osztrák orvos azonosította, aki az A, B és 0 (korábban C-ként emlegetett) vércsoportokat különböztette meg, és ezért 1930-ban Nobel-díjat kapott. Charles Drew afro-amerikai orvos, a modern vérbank atyja, a 2. világháború alatt dolgozta ki a Blood for Britain programot, amelynek keretében Amerika vérplazmával segítette a tengerentúli sebesült katonákat és civileket. Bár Drew afro-amerikai volt, a program kezdetben nem fogadta el a feketék vérét, és még a változások után is elkülönítették a fehérekétől.

A vércsoportok az antigének jelenlétét mutatják a vörösvértesteken, és ezek határozzák meg az immunválaszt. A vércsoportok gyakorisága populációnként eltérő, Közép-Kelet-Európában az A és 0 a legelterjedtebb.

Csodálatos véradás

A véradás egy egyszerű, de rendkívül hasznos tevékenység, amely során körülbelül 450 ml vért vesznek le, és az egész folyamat csupán 10 percig tart, ha megfelelően hidratáltak vagyunk. A tetoválással vagy piercinggel rendelkezőknek fél évig kell várniuk a véradás előtt, míg a vegetáriánusok és a húsevők egyaránt adományozhatnak vért, amennyiben 18 és 60 év közöttiek.

A véradás mellékhatása legfeljebb a pár órás fáradtság lehet, de számos pozitívuma van, mint például az ingyenes egészségügyi vizsgálat, amely vérnyomást mér és kiszűrheti a szívritmuszavart vagy fertőző betegségeket. A véradás során a vércsoportunkat is meghatározzák, és a rendszeres véradás, amely 56 naponta lehetséges, csökkentheti a vérnyomást, a szívroham kockázatát és frissítheti a vért. A férfiaknál a véradás előnyei jelentősebbek lehetnek, mint a nőknél, mivel a nők vére a menstruációs ciklus alatt is frissül.

A véradás pszichés előnyei közé tartozik az önzetlen adakozásból fakadó jó érzés, a mentális megerősödés, a depresszió csökkenése és az élettartam növekedése. A véradást követően kapott üzenetek, mint például a köszönetnyilvánítás egy beteg gyógyulásához való hozzájárulásért, vagy a születésnapi felköszöntés, tovább erősítik ezt a pozitív élményt.