Európa új kihívásokkal szemben

Európa egy új, még nem veszített gazdasági háború szélén áll, amelyben az Európai Uniónak összefogással kell szembenéznie a kínai „Övezet és Út” kezdeményezés, valamint Oroszország terjeszkedésének kihívásaival. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeiben, hogy diverzifikálni tudja ellátási láncát és kezelni tudja a klímaválság által kiváltott migrációt.

Az EU gazdasági biztonsága és versenyképessége szorosan összefügg a világ többi részével, különösen az ázsiai, afrikai és latin-amerikai feltörekvő piacokkal és fejlődő gazdaságokkal. Azonban az EU kulcsfontosságú régiókból való kiszorulása aggasztó, mivel Kína az Övezet és Út programjával évtizedekre adósba dönti a szegényebb országokat, és fontos nyersanyagkitermelő területeket, valamint kereskedelmi központokat szerez meg.

Az EU-nak új kereskedelmi partnerekre van szüksége a diverzifikáláshoz, de Kína a BRI révén kiszorítja az EU-t a kereskedelmi szempontból kulcsfontosságú területekről, és ezt jelentős pénzügyi befektetésekkel éri el. Az uniós jelentés szerint az EU-nak globális beruházási stratégiára van szüksége, amely kiegészíti az ipari stratégiát és az európai zöld megállapodást, és a Global Gateway kezdeményezés a megfelelő menetrendet határozza meg.

Az EU-nak stratégiai partnereket kell bevonnia, akiket a gazdasági érdekek vezérelnek, és integrált beruházási, kereskedelmi és makrogazdasági ajánlatot kell kínálnia, amely versenyképes a mások által használt hitelezési megoldásokkal. A jelentés szerint az EU-nak biztos jogi környezetet és reformokat kell elvárnia a partnereitől, anélkül, hogy azok szuverenitását sértené.

Az EU-nak meg kell erősítenie jelenlétét a partnerországokban, és a Global Gateway stratégiát csak a tagállamok, a bankok, a magánszektor és a pénzügyi intézmények bevonásával lehet megvalósítani. Az EU-nak proaktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeiben, hogy megőrizze gazdasági biztonságát és versenyképességét egy egyre többpólusú világban. A javasolt globális beruházási stratégiának a zöld energiára, a kritikus nyersanyagokra, a digitális összekapcsolhatóságra és a közlekedési összekapcsolhatóságra kell összpontosítania.