A Tisza Párt új honlapja és támogatói rendszere

A Tisza Párt elindította saját honlapját a magyartisza.hu címen, ahol a párt támogatására is lehetőség nyílik.

A pártelnök, Magyar Péter Facebook-oldalán keresztül jelentette be az új honlap és a támogatói rendszer elindulását. A honlap lehetőséget biztosít azok számára, akik eddig nem tudtak részt venni a párt rendezvényein vagy önkéntes munkával hozzájárulni, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a közös ügy érdekében.

A magyartisza.hu oldalon különböző összegekben, háromezer, ötezer, tízezer és húszezer forintos adományokat lehet küldeni a pártnak. Az adományokból a párt fáklyákat, benzint, zászlókat és szórólapokat kíván vásárolni. Azok, akik ennél nagyobb összeggel szeretnék támogatni a Tisza Pártot, az "Egyedi összeg" opció segítségével bármekkora adományt megadhatnak.

A honlapon nem csak a támogatási lehetőségekről olvashatnak az érdeklődők, hanem a Tisza Párt hátteréről, céljairól és választási jelöltjeiről is tájékozódhatnak. A Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba a Tisza Pártot jelölőszervezetként, amely már korábban is létezett, de nem Magyar Péter alapította, hanem ő vette át.

A Tisza Pártot a közelmúltban a kormányközeli Nézőpont Intézet a legerősebb ellenzéki platformként értékelte, és hasonló eredményt hozott a Medián is, amely egy EP-választáson a Fidesz–KDNP-nek 46, a Tisza Pártnak 24, míg a DK–MSZP–Párbeszéd listájának 9 százalékot mért.

A politikai rivalizálás jegyében Magyar Péter a DK-t "kék Fidesz"-nek nevezte, amit Dobrev Klára, a DK EP-képviselője határozottan visszautasított, hazugságnak nevezve a kijelentést. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a 444.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy bár az ellenzéki szereplők egymás riválisai, mélységesen nem ért egyet a "kék Fidesz" kijelentéssel, és reméli, hogy az együttműködés fogja felváltani a rivalizálást. Hozzátette, hosszú távon nincs alternatívája az ellenzék és a Tisza együttműködésének.

A Tisza Párt népszerűségét mutatja, hogy a debreceni tüntetésen, amit Magyar Péter szervezett anyák napjára, többezres tömeg gyűlt össze. A Fidesz fellegváraként ismert város főterén Magyar arról beszélt, hogy feloszlatja az Orbán Tiborcz Mészáros Részvénytársaságot. Karácsony szerint az "újdonság varázsa" miatt tud Magyar többezres tömegeket megmozgatni, de a végén csak az fog számítani, hogy ki hány szavazatot kap. Dobrev Klára is elismerte, hogy egy politikusnak az a feladata, hogy politikai közösséget formáljon az emberek feszültségéből, és a szavazóurnákhoz vigye az embereket.

Dobrev Klára szerint a Fidesz 14 év alatt Európa egyik legszegényebb országává tette Magyarországot, és a szociáldemokrata politika az, ami képes leváltani ezt a kormányt, majd újraépíteni az országot. A DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetsége az, amelyik erre vállalkozik. Dobrev hangoztatta, hogy már ciki fideszesnek lenni, és Orbán Viktor titokban járja az országot.

Az ellenzéki összefogás terén azonban újabb repedés mutatkozik, hiszen az MSZP a VIII. kerületben külön indul Pikó András ellen, aki korábban az ellenzéki összefogás jelöltjeként nyert. Az MSZP szerint Pikó elfogadhatatlan ajánlatot tett a pártnak, és kizárólag általa választott jelölteket támogatott, miközben más MSZP-s politikusokat név szerint kizárt a jelölésből. Ennek eredményeként az MSZP Szili-Darók Ildikóval indul a polgármesteri címért, és 11 egyéni képviselőjelöltet állít, míg a 12. helyen a Pikó által támogatott MSZP-s Camara-Bereczki Ferenc Miklós függetlenként indul. A külön indulás a korábban szoros eredményeket hozó kerületben átírhatja az erőviszonyokat, és a Fidesz javára billentheti a mérleg nyelvét. Pikó András szerint a mögötte lévő ciklus tanulsága, hogy kellenek a civilek, mert a pártok erőforrásai egyre csökkennek, ráadásul az egyidejű EP- és önkormányzati választás miatt most a figyelmük is jobban megoszlik. Az MSZP kerületi elnöke, Veres Gábor szerint a Momentum történelmi mélyponton van, és nem érti, hogy mi indokolja, hogy több helyen indíthat jelöltet, mint az MSZP. Az MSZP kilépése az összefogásból Józsefvárosban tovább súlyosbítja az ellenzéki oldal megosztottságát. Az MSZP szerint a külön indulásukkal olyanokat is képviselnek a testületben, akiknek a hangját más pártok nem hallják meg, és ha nem indulnának, tömegek maradnának képviselet nélkül.