Állami támogatással vásárolt Tesla a ferencvárosi labdarúgó akadémián

A ferencvárosi Szőke István Labdarúgó Akadémia állami támogatással, 5 millió forint értékben vásárolt egy használt Tesla Model S-t, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül szállíthassák a gyerekeket.

A Ferencvárosban működő Szőke István Labdarúgó Akadémia Egyesület három évvel ezelőtt, 2021-ben a Városi Civil Alap támogatásából vásárolt egy használt Tesla Model S-t, amelyet adófizetői pénzből finanszíroztak. Az Egyesület szerint a vásárolt Tesla Model S megkönnyíti a gyerekek mérkőzésre és hazaszállítását, továbbá az ügyintézést. A támogatás célja az volt, hogy a gyerekek mérkőzésekre és haza szállítását, valamint az ügyintézést könnyítsék meg. A választásnál fontos szempont volt, hogy a gépjármű zöld rendszámú legyen, így többek között mentesülnek a gépjárműadó, súlyadó és parkolási díj alól, valamint ingyen tölthetik az autót.

Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője szerint azonban a labdarúgó akadémia nem tájékoztatta őt arról, hogy a beszerzett jármű egy használt Tesla Model S. Hajnal kételkedik abban, hogy egy gyerekszállításra és ügyintézésre alkalmas autóként egy Tesla jutna eszébe az embereknek, még akkor sem, ha zöld rendszámú modelleket keresnének. A képviselő a Bethlen Gábor Alapkezelőnél betekintett az iratokba, ahol a Tesláról készült fotókat is látott, bár másolatot vagy fényképet nem készíthetett.

A Szőke István Labdarúgó Akadémia vezetője Tar József, aki egyben a ferencvárosi roma önkormányzat vezetője is, és korábban a Ferencvárosi Fidesz egyik fotóján is szerepelt. Tar József a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldala szerint a kormánypártok színeiben indul képviselőjelöltként Ferencvárosban az önkormányzati választáson. Hajnal Miklós szerint az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt lenne szükséges, hogy a Városi Civil Alap nyilvánosságra hozza a támogatott szervezetek beszámolóit, hogy kiderülhessen, mennyi abszurd és visszaélésszerű támogatást osztott szét a kormány.

A Szőke István Labdarúgó Akadémia Egyesület Facebook-oldala alapján legalább annyit foglalkozik társadalmi-jótékonysági tevékenységgel, mint focival, a bejegyzések nagy részén az Egyesület mezét viselő gyerekek szemetet szednek, kutyát sétáltatnak, hajléktalanoknak osztanak ételt vagy épp gyermekkorházat látogatnak meg. Az Egyesületet e-mailben kerestük a vásárolt Teslával kapcsolatban, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Városi Civil Alap nevű támogatási alapot azután hozták létre, hogy 2021-ben a magyar kormány nem tartott igényt a Norvég Alapból járó 77 milliárd forintra. Ehelyett hozták létre ezt az „idegen érdekektől mentes” pénzosztó mechanizmust, amiben 2021 óta évi 4-5 milliárd forint körüli összegeket osztanak ki. A pénzek döntő része Fidesz-közeli, sokszor álcivilnek tűnő szervezetekhez megy: a Válasz Online összesítése alapján a legtöbbet kapó 251 városi szervezetet díjazott egyesület és alapítvány 87 százaléka a Fidesz „leányvállalata” vagy szövetségese. Az Állami Számvevőszék nem látott problémát a támogatások elosztásában.

Borítóképünk illusztráció.