4600 okostelefont működtetett egyszerre egy kínai csaló

Egy kínai férfi speciális szoftver segítségével egyszerre több ezer okostelefont használt, hogy mesterségesen növelje élő közvetítések nézőszámait, ezzel mintegy 415 ezer dolláros bevételre tett szert.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban történt eset során a férfi, akit Wang néven emlegetnek, élő közvetítések nézőszámait növelte mesterségesen, így rövid idő alatt jelentős összeget, körülbelül 150 millió 190 ezer forintot keresett. A South China Morning Post beszámolója szerint a hatóságok leleplezték és "illegális üzleti gyakorlatok" miatt 15 hónap börtönbüntetésre ítélték, melyet 7000 dolláros, azaz körülbelül 2 millió 500 ezer forint értékű pénzbírság is kísért.

Wang 2022 végén kezdte meg tevékenységét, miután egy barátja felhívta a figyelmét egy jövedelmező, de törvénytelen gyakorlatra, amit angolul "brushing"-ként ismernek. Ez a folyamat a nézőszámok, kedvelések, kommentek és megosztások meghamisítását jelenti, így mesterséges forgalmat generálva az élő közvetítések számára. A csalás során 4600 okostelefont használt, melyeket egy felhőalapú szoftverrel irányított.

A férfi hamis fiókokat vásárolt a tevékenységéhez, és ügyfeleit főként a TikTokról szerezte. A South China Morning Post információi szerint Wangon kívül további 17 gyanúsított ellen is folyik nyomozás.