Macron és a „királycsináló" liberálisok lehetnek a kulcsszereplők az EP-ben

Az Európai Parlament (EP) jövőbeli összetételében és vezetésében kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a liberálisok, különösen Emmanuel Macron francia elnök vezette párt, amely a Renew Europe képviselőcsoportban van. A júniusi választások után várhatóan a nagykoalíciók és új szövetségek alakulása dönthet az Európai Bizottság következő elnökének sorsáról.

A júniusi választásokat követően az Európai Néppárt (EPP), az Európai Szocialisták (S&D) és a Renew Europe liberálisok informális nagykoalíciójának 405-406 mandátumot jósolnak, ami elegendő lehet a következő Európai Bizottság elnökének jóváhagyásához. Azonban a politikai helyzet változékonysága és a szocialisták gyengélkedése miatt nem zárható ki, hogy a szocialisták kiszoruljanak a döntéshozatal legfelső szintjéről.

Az EPP és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) álláspontja egyre közeledik, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is jelezte, hogy hajlandó együttműködni az ECR képviselőcsoporttal, de kizárta az együttműködést a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoporttal. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy új koalíciót ajánlott az EPP-nek, amely a jobboldali pártok vezetésével, a szocialisták, a baloldaliak és a zöldek nélkül jöhetne létre.

Nicola Procaccini, a Meloni vezette párt EP-képviselője szerint az EPP és az ECR együttműködése mellett a jobboldali táborhoz tartozó ID néhány tagja, valamint a Renew Europe egyes pártjai is hozzájárulhatnak a többség eléréséhez. A közvélemény-kutatások szerint azonban a jobbközép-liberális-konzervatív koalíciónak még erősebb támogatást kellene szereznie a választásokon, mivel a támogatottságuk hibahatáron belül van.

A Renew Europe elzárkózott Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztása elől, ha az ECR-rel kíván együttműködni. Valérie Hayer, a Renew Europe képviselőcsoport elnöke szerint nem lehet tárgyalás az ECR-rel, és Giorgia Melonit szélsőjobboldalinak tartja.

Amennyiben az olasz miniszterelnök által vizionált szövetség megalakul, az az európai szocialistákra nézve negatív következményekkel járna. Az Európai Szocialisták Pártja kijelentette, hogy nem fog együttműködni az általuk szélsőjobboldalinak tartott erőkkel a következő Európai Parlamentben.

Mindkét lehetséges forgatókönyvben a Renew Europe képviselőcsoport és Emmanuel Macron francia elnök játszhat döntő szerepet. Macron "királycsinálóként" említhető az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásában és az EP többség kialakításában is. A politikai játszmában Macron Mario Draghi, volt olasz miniszterelnök nevét is felvetette, mint a következő Bizottság lehetséges vezetőjét.