Friss adatok a magyarországi várólistákról

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legújabb adatai szerint a magyar egészségügyi rendszerben jelenleg 47 071 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, ami jelentős növekedést mutat az egy évvel korábbi, 40 ezer fős adatokhoz képest.

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a NEAK osztályvezetője beszámolt arról, hogy a tervezett műtétekre várakozók száma az elmúlt évben 7 ezerrel nőtt. A várólisták csökkentésére az idei költségvetés 5,2 milliárd forintot irányzott elő. A főosztályvezető kiemelte, hogy a várólisták kérdése az egészségügy megítélésében az első három legfontosabb téma közé tartozik.

A legnagyobb várakozási időt igénylő műtétek:

  • Térdprotézisre 15,1 ezer beteg vár;
  • Szürkehályog-műtétre 13,7 ezer beteg;
  • Csípőprotézisre 8,7 ezer beteg.

A várólisták kezelése 2019-ben került először átalakításra, hogy pontosabb és megbízhatóbb adatok álljanak rendelkezésre. A pandémia hatására a csípő- és térdprotézis, valamint a gerincműtétek várólistái nőttek meg jelentősen. A térdprotézis műtétek esetében 1,5 éves, míg a szürkehályog-műtéteknél átlagosan 50 napos várakozási idővel kell számolni, területi különbségekkel; van országrész, ahol két napon belül sorra kerül a beteg, máshol előfordul a 150 napos várakozás is.

Pálosi Mihály szerint a Covid-19 járvány óta a térdprotézis műtétek várakozási ideje megduplázódott, a csípőprotézisre várók száma is nőtt, de a szürkehályog-műtétek esetében a helyzet stabil. A főosztályvezető megjegyezte, hogy a betegek mobilitása és a távolságok vállalása jelentősen befolyásolhatja a várakozási időt.

A betegpanaszok kapcsán felmerült, hogy a betegek nem mindig kapnak időben tájékoztatást a tervezett ellátásuk átdátumozásáról. A magyar egészségügyi rendszer humánerőforrás hiánnyal és a magánellátás humánerőforrás elszívó hatásával küzd, valamint az infláció miatt a kórházak jelentős áremelkedéssel szembesülnek. Pálosi Mihály elismerte, hogy a magyar egészségügy jelentős humánerőforrás hiánnyal küzd, és az orvosok lecsökkent motiváltsága, illetve a magánszektor elszívó hatása tovább ront a helyzeten.

A NEAK által végzett felmérés szerint, amely tíz kórházban történt, 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet 2023-ban, és ezen orvosok negyede, 250 fő végezte a műtétek 80%-át. Vannak orvosok, akik évente csupán 1-6 műtétet végeznek a NEAK finanszírozott ellátásban.

A NEAK várólista fejlesztési programjának keretében a jövőben több forrást szeretnének biztosítani a várólistás műtétekre, és a finanszírozást a jelenlegi 110 százalékról 130 százalékra emelnék. Emellett a betegek tájékoztatásának megerősítését is fontosnak tartják.