A csornai napelemgyár fizetésképtelensége

A csornai Ecosolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenné vált, és a bíróság elrendelte a felszámolását, ami miatt az állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. több mint 13,4 milliárd forint értékű hitelét veszítheti el.

A 24.hu információi szerint a csornai napelemgyár, amely az elmúlt három évben 7,7 milliárd forint veszteséget halmozott fel, nem tudta megvalósítani a várt fordulatot. A cég megmentésére tett kísérletek, mint a szerkezet-átalakítási eljárás, nem hoztak eredményt, és a várt külföldi befektető sem érkezett meg a szükséges tőkeinjekcióval. Ennek következtében a bíróság múlt pénteken, május 3-án fizetésképtelenséget állapított meg, és a felszámolóként a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-t, valamint Lampért Csabát nevezte ki. A felszámolási kérelmet tavaly augusztus 31-én nyújtották be, de nem ismert, hogy melyik hitelező kezdeményezte az eljárást.

A csornai vállalat már korábban is jelezte a problémákat, amikor a dolgozók bérkifizetésének csúszásáról számoltak be, és a gyár bezárásáról érkeztek hírek. A helyzetet súlyosbította, hogy a cégvezetéssel sem a polgármester, sem a sajtó nem tudott kapcsolatba lépni. Márciusban az EcoSolifer állásidőre küldte a dolgozókat, ami tovább rontotta a helyzetet.

A gyár állami támogatásban sem szenvedett hiányt: 1 milliárd forintot kapott kormánydöntéssel, közel 2 milliárd forintot nyert uniós támogatásként, az Eximbank pedig 22,5 millió euró hitelt nyújtott, amit később az MFB átvett és megduplázott. Ezen felül az MFB-hez tartozó Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. is közel 2 milliárd forint hitelt biztosított a cég számára.

A szerkezet-átalakítási eljárás során a cégnek egy év állt rendelkezésre a pénzügyi egyensúly helyreállítására, de ez az időszak eredmény nélkül zárult. A fő hitelező, az MFB-vel való megállapodás nem jött létre, és a svájci tulajdonos által ígért tőkeemelés sem valósult meg. A cégvezető Haidegger Ákos és a svájci Ecosolifer AG tulajdonos sem tudta megakadályozni a vállalat bukását.

A hitelezőknek most 40 nap áll rendelkezésükre, hogy érvényesítsék követeléseiket. Az Ecosolifernek jelentős eszközállománya van, többek között 15,5 milliárd forint értékű tárgyi eszközökkel, de szakértők szerint ezek értékesítése nem biztos, hogy fedezni fogja a hitelezők követeléseit. Így valószínű, hogy az állami bank hitelének jelentős része elveszik a csornai projektben.

A 24.hu megkérdezte az MFB-t a cég helyzetének kezeléséről és az állami hitel visszaszerzésének terveiről, de a bank nem adott választ. A termelés 2020-as indulása óta felhalmozott adósságok és a dolgozók januári béreinek késedelmes kifizetése tovább rontották a helyzetet, miközben a napelemek gyártása és eladása egyre inkább felpörgött. A hivatalos és a nyilvános cégiratokban nem található nyom arra, hogy az MFB tőkeemelést szorgalmazott volna, vagy a negatív saját tőke miatt kezdeményezte volna a törvénysértő helyzet megszüntetését. A csornai napelemgyár esete rávilágít arra is, hogy jelentős állami finanszírozás mellett sem garantált egy projekt sikeressége.