Friss inflációs adatok Európából: Magyarország még mindig az élen

Európa felső harmadában helyezkedik el a magyar infláció, bár már nem vezeti a rangsort, jelentős lemaradásban van a legmagasabb inflációt produkáló országhoz képest – ez derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Az eurózónában márciusban 2,4%-os éves áremelkedést regisztráltak, ami megegyezik az előzetes becslésekkel, míg a maginfláció 2,9%-on állt, itt sem történt változás az előzetes adatokhoz képest.

Az infláció gyors ütemben csökken az eurózónában, az év első három hónapjában a dezinfláció mértéke meghaladta a várakozásokat. Az inflációs cél (2%) közelébe érkezett az árdinamika, és bár az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztet, hogy az éves inflációban lehet még emelkedés, a jegybank felkészült a kamatcsökkentésre. Az EKB 2022 nyara és 2023 ősze közötti kamatemelései hozzájárultak az infláció mérséklődéséhez a 2022-es 10% feletti csúcsról.

A piacok júniusra várják az első kamatcsökkentést, amely során 25 bázisponttal csökkenhet a jelenleg 4%-os irányadó betéti ráta. A további kamatcsökkentések mértéke még kérdéses, mivel az amerikai jegybank várhatóan később kezdi meg a kamatcsökkentést, ami befolyásolhatja az EKB döntéseit is. A következő hónapok inflációs folyamatai így meghatározóak lesznek.

Az egyes tagállamok inflációs helyzete

Magyarország márciusi inflációja még mindig az egyik legmagasabb Európában, 3,6%-os éves inflációval a hatodik helyen áll. Az év első három hónapjában a magyar infláció meglepően jól alakult.

Románia vezeti az inflációs rangsort 6% feletti éves inflációval. Horvátország 4,9%-os, Észtország és Ausztria pedig 4,1%-os éves inflációval követik. A magyar inflációt még Belgium is megelőzte.

A legalacsonyabb inflációt Litvániában mérték, mindössze 0,4%-os éves drágulással. Finnországban és Dániában is 1% alatti inflációt regisztráltak. A nagyobb gazdaságok közül Olaszországban volt a legalacsonyabb az infláció, 1,2%-os éves növekedéssel, Németországban 2,3%-os, Franciaországban 2,4%-os, míg Spanyolországban 3,3%-os éves inflációt mértek.

További részletek a közeljövőben várhatóak.

Európai gazdasági válság és versenyképesség

Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója szerint Európa gazdasági válság közepén áll, amit sokan nem vesznek észre. Az Európai Unió jelentősen alulteljesít, mivel a brit kilépés hatásával együtt 2008-hoz képest mindössze 2%-kal tudta növelni a GDP-jét, szemben az Egyesült Államok 72%-os, az OECD országcsoport 29%-os és a világ 57%-os növekedésével.

Az energetika kiemelt szerepet játszik Európa versenyképességében, és a MET Csoport elnöke szerint az EU-nak óriási kitettsége van az energiaimportban, ami csökkenti a vállalatok versenyképességét. Az EU külső energiaimport számlája jelentősen hozzájárult az európai gazdaság relatív alulteljesítéséhez.

A MET Csoport 2023-as évi pénzügyi eredményei szerint a tavalyi volt a cégcsoport történetének második legjobb éve, 24,5 milliárd eurós konszolidált árbevétellel. A cégcsoport három új napelemparkot helyezett üzembe Spanyolországban és Magyarországon, és tovább bővítette tevékenységét a francia piacon, valamint az LNG-üzletágban. A MET Csoport a földrajzilag leginkább diverzifikált LNG-importstruktúrával működik Európában, és 2023-ban megnyílt a MET szingapúri irodája is.