Georgia és az EU-tagság kihívásai

Georgia stratégiai partnerséget kötött Kínával, ami aggodalmakat vet fel az ország EU-tagságával kapcsolatban. A helyi parlament által elfogadott, külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény, valamint a kormányzó párt kommunikációja egyaránt kérdéseket vet fel Georgia nyugati integrációjának jövőjével kapcsolatban.

Georgia már tavaly lépett stratégiai partnerségre Kínával, és idén a parlamentje a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény második olvasatát is elfogadta. Ez a törvény kötelezi azokat a szervezeteket és sajtóorgánumokat, amelyek finanszírozásának több mint 20 százalékát külföldről kapják, hogy regisztrálják magukat.

A törvényjavaslat hasonlósága az oroszországihoz, amely segítségével Putyin megerősítette hatalmát, aggodalmakat keltett a georgiai demokrácia jövőjével kapcsolatban. Tbilisziben a „Ember és a Nap” szobor állapotának változása is jelképezi az ország politikai irányvonalának változását.

Nana Kokhodze, helyi újságíró szerint Oroszország nem támogatja Georgia EU-tagságát, és a kormány a külpolitikát észak felé fordítja. A Georgiai Álom kormányzó párt kommunikációja is azt sugallja, hogy nem kívánják az EU vagy az USA beavatkozását. Az EU aggályait fejezte ki az ügynöktörvénnyel kapcsolatban, és figyelmeztetett, hogy a törvény hatályba lépése akadályozhatja Georgia uniós integrációját.

Georgia elnöke, Salome Zuorabichvili a törvény megvétózására készül, ha azt megszavazzák, mivel az ellentétes a grúz alkotmánnyal, amely az EU-s és NATO-s integrációt támogatja.

A kínai kapcsolatok is fontos szerepet játszanak. Georgia és Kína közötti stratégiai partnerség, amelyet 2023. július 31-én írtak alá, új geopolitikai dimenziót nyit a Dél-Kaukázusban. Peking a régióban való nagyobb szerepvállalásával kiterjesztheti tengeri jelenlétét, és a közép-ázsiai terjeszkedés révén alternatív útvonalakat nyithat az EU felé.

Georgia demokratikus intézményeivel kapcsolatos aggályok azonban nagyobb súllyal esnek latba az EU-nál, mint a kínai kapcsolatok. A többvektoros külpolitika, amely magában foglalja a Kínával és Törökországgal való együttműködést, valamint az oroszellenes álláspont elutasítását, kérdéseket vet fel az ország nyugati orientációjával kapcsolatban.

Georgia EU-törekvéseit tekintve a Kínához fűződő kapcsolatok önmagukban még nem okoztak komoly nézeteltérést Tbiliszi és Brüsszel között.