Emellett nagy energiákat fektetnek a digitális jártasság terjesztésébe és oktatásába, valamint elvárásokat fogalmaztak meg a kis- és középvállalkozások számára is a digitalizációt tekintve (tőlük azt várják, hogy 2030-ig legalább a 90 százalékuk hajtson végre digitális fejlesztéseket, például legyen weboldala, webshopja vagy felhőben hozzá lehessen férni az árukészlettel kapcsolatos infomációkhoz).

A digitális fejlesztések sorába tartozik az EU Wallet, vagy eID alkalmazás kifejlesztése és elindítása is, ami a 24.hu szerint nincs is olyan messze. Az uniós tájékoztatáson alapuló összefoglaló szerint az alkalmazás tárolhatná a most még kártya formában őrzött (és hitelesített) adatainkat, így: 

a személyit,

a jogosítványt,

a lakcímkártyát,

a TB-kártyát.

de akár az iskolai végzettségek igazolásait is.

Az uniós tagállamoknak nem lesz feltétlenül kötelező bevezetniók az összeurópai alkalmazást, saját fejlesztéseik is lehetnek, azonban fontos, hogy csakis az uniós irányelveknek megfelelően. Ennek értelmében különösen szenzitív adatokat, például vallási meggyőződésre vagy szexuális irányultságra vonatkozó információkat nem tárolhatnak. Mindez persze felveti az adataink védelmének kérdését, ahogy a kibertámadások elleni védekzés szükségességét is. Az uniós appot az EU kibervédelmi szervezetével, az ENISA-val együttműködve például úgy fejlesztik, hogy csupán azokat az adatokat lehessen lehívni róla, amelyek feltétlen szükségesek az adott helyzetben. Az EU Wallet használatát választó tagállamok maguk dönthetnek majd arról, milyen életkortól teszik elérhetővé a rendszert. A legalsó korhatár várhatóan a 14–16 éves kor között lesz. Hogy mikortól lehet ezt választani? A teszek már most is futnak. A jogi szabályozás várhatóan az év végéig "összeáll". 2024-re ideális esetben már készen állhat az "alap", és megkezdődhet a tesztelés során azonosított hibák orvoslása. Reális becslések szerint 2026 közepére egy teljesen működőképes applikáció, netes pénztárca is elkészülhet, ami nyugdíjazhatja a hagyományos dokumentumokat.

Fotó: Digiteuropa