Hatalmas tornádók pusztítottak Nebraskában

Többtucatnyi tornádó söpört végig az amerikai középnyugaton, több száz házat rongálva meg, és számos sérülést okozva. Nebraskai Omaha környékén a legnagyobb károkat jelentették, ahol épületek is összeomlottak. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Tornádók pusztítottak Nebraskában és Iowa államban, ahol pénteken jelentős károk keletkeztek. Az Omaha külvárosában és a szomszédos Douglas megyében több száz házat és építményt rongált meg a vihar, és a mezőgazdasági területeken is károkat okozott. A katasztrófa után néhány sérültet jelentettek, de halálos áldozatokról egyelőre nem tudnak.

Omaha város tűzoltó-parancsnoka szerint szombaton folytatódik a sérültek keresése, és a vihar által okozott áramkimaradások, gázszivárgások elhárításán is dolgoznak. A hatóságok három ember sérüléséről számoltak be Lancaster megyében, ahol egy ipari épület összeomlása miatt többen a romok alá szorultak, de életveszélyes sérülésről nem érkezett jelentés. Mintegy 70 embert kellett kimenteni az összedőlt ipari létesítményből, és a jelentések szerint néhány embert kellett ellátni kisebb sérülésekkel.

A tornádók miatt Omaha térségében péntek délután tornádófigyelmeztetést adtak ki, és több iskola óvóhelyet biztosított a tanulóknak. Egy másik tornádó az Eppley Airfield repülőtér egyes részein is áthaladt, de az utasterminálban nem keletkezett kár, és a repülőteret később ismét megnyitották. Waverly közelében egy vonatot is felborított a szélvihar.

A meteorológiai szolgálat szombatra is tornádóriadót adott ki Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma és Texas egyes részeire, figyelmeztetve a nagy jégeső és erős széllökések lehetséges előfordulására. Öt államból legalább 60 tornádót és ciklont jelentettek, és az előrejelzések szerint szombaton is fennáll a további erős tornádók és viharos időjárás kockázata. Az Egyesült Államok egyes térségeiben gyakoriak a tornádók, de szakértők szerint a természeti katasztrófák, köztük a viharok, áradások, erdőtüzek számának növekedését elsősorban a klímaváltozás okozza. A viharos időjárás miatt a régióban több ezer háztartás maradt áram nélkül.

Nebraska állam kormányzója szombaton a katasztrófa sújtotta területre utazik, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. A szomszédos Iowa államban, különösen Minden kisvárosában, a tornádó 30-40 lakóházat teljesen megsemmisített. Iowa állam kormányzója szombaton a 15 településből álló megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami forrásokat tesz elérhetővé a károk felszámolására és újjáépítésre.

Szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára, mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést újabb viharok veszélye miatt Texastól egészen a Nagy-Tavak vidékéig. Újabb tornádók kialakulásának esélye Texas és Oklahoma államokban a legnagyobb.