Négy európai ország önálló államként ismerné el Palesztinát

A szlovén kormány csütörtökön kezdeményezte Palesztina államként való elismerését, amit Tanja Fajon külügyminiszter jelentett be.

Tanja Fajon kiemelte, hogy ez az első és visszafordíthatatlan lépés a folyamatban, és az elismerési indítványt egy hónapon belül, vagy legkésőbb június 13-ig benyújtják a parlamentnek. "Szlovénia ezzel egyértelmű üzenetet küld a közel-keleti béke és a kétállami megoldás sürgős szükségességéről" – írta a miniszter.

A szlovén kormány döntése nem egyedülálló, hiszen Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnökei március végén egy nyilatkozatot írtak alá, amelyben kifejezték készségüket Palesztina államként való elismerésére, amennyiben ez pozitív hozzájárulást jelent a helyzethez, és a körülmények is megfelelőek.

A Palesztina elismerésére vonatkozó javaslatot a ljubljanai kormány dolgozza ki, majd a parlament külpolitikai bizottságának és a nemzetgyűlésnek a jóváhagyására terjeszti elő. Az elfogadáshoz egyszerű többség szükséges, és bár a kormánykoalíció pártjai támogatják a kezdeményezést, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) ellenzéki pártok visszafogottan nyilatkoznak, vagy teljesen ellenezik a javaslatot.

Írország miniszterelnöke, Simon Harris bejelentette, hogy Spanyolországgal együtt készek hivatalosan elismerni a palesztin államot, és azon dolgoznak, hogy további országokat is erre sarkalljanak. Az ír közmédia szerint május 21-én kerülhet sor erre. Simon Harris kijelentette, hogy Írországnak és Spanyolországnak világos terve van a palesztin állam elismerésére, és a kétállami megoldást tartja a tartós béke zálogának a térségben.

Simon Harris arról beszélt, hogy az ügyben más országokkal is folynak egyeztetések, és nagyon fontos „a lehető legtöbb államot bevonni” annak érdekében, hogy megfelelő hatást érjenek el. Sánchez és Harris mellett Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén miniszterelnök is aláírta március végén azt a nyilatkozatot, melyben kijelentették, hogy készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés pozitív hozzájárulást jelent és a körülmények is megfelelőek.

Korábban a Hamász palesztin terrorszervezet egyik magas politikai tisztségviselője, Halil al-Hajja bejelentette, hogy a Hamász hajlandó letenni a fegyvert, amennyiben megvalósul a kétállami megállapodás, és az 1967 előtti határok között létrejön a független palesztin állam.