Rejtélyes objektum a kínai holdszondán

Egy nem bejelentett rover is utazik a napokban indított kínai Csang’o-6 holdszondán, melynek célja és feladata egyelőre ismeretlen, de találgatások szerint fontos szerepe lehet a holdi talaj vizsgálatában.

Május elején Kína útnak indította a Csang’o-6 nevű holdszondát, amely a Hold sötét oldalára tart. A szonda a Hold körüli pályára állítása után, a landolást követően kezdi meg a talaj fúrását, a mintákat pedig egy tartályban gyűjti össze. A küldetés végén az űrhajóval együtt tér vissza a Földre, az egész misszió 53 napig tart.

A Space.com által közzétett információk szerint a szondán egy rejtélyes rover is helyet kapott, amelyet a Kínai Tudományos és Technológiai Szövetség (CAST) által kiadott képeken fedeztek fel.

A rover pontos funkciójáról és feladatáról nincs hivatalos információ, de a SpaceNews értesülései szerint a kínai weboldalakon talált adatok alapján egy infravörös képalkotó spektrométer lehet, amely segítségével a holdi talajban és kőzetben rejlő víz kimutatható.

A rover mérete alapján arra lehet következtetni, hogy rövid élettartamú eszközről van szó, amelyet gyors feladatellátásra terveztek, és valószínűleg wifin keresztül kommunikál a szondával.

A Csang’o-6 küldetésének pontos céljairól kevés információ áll rendelkezésre, de a kőzetminta-gyűjtésen túl nem ismertek további részletek. Ez a tevékenység hasonlít a 2020-as Csang’o-5 misszió céljaihoz.

Kína űrprogramjának hosszú távú céljai között szerepel, hogy 2030-ra űrhajósokat küldjenek a Holdra, és ugyanebben az évben mintákat hozzanak vissza a Marsról, valamint egy állandó holdbázis létesítését is tervezik.