Tápiószentmártonnál koromfeketére szennyeződött a Tápió folyó vize

Szennyeződés miatt koromfeketére változott a Tápió folyó vize Tápiószentmárton közelében, amit a helyiek is dokumentáltak és megosztottak a közösségi médiában.

A Blikk beszámolója szerint a szennyeződés a helyi szennyvíztelepről származik, ahol egy ismeretlen eredetű és összetételű mérgező anyag került a rendszerbe, ami elpusztította a víztisztításért felelős baktériumokat egyik biológiai medencéjében, visszafordíthatatlan károsodást okozva. A település polgármestere, Györe László a helyi Facebook-csoportban tett közzé egy bejegyzést, amelyben tájékoztatta a lakosságot a történtekről és a helyreállítási folyamatokról. A polgármester szerint a szennyvíztelep újraoltása már folyamatban van, és a Vízügyi igazgatóság is értesült az eseményről. A szennyeződés mentesítése érdekében szalmabálákat helyeztek a folyóba.

A Tápió folyó egy védett területen halad keresztül, és több halastavat is ellát vízzel. Jelenleg még nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a szennyeződés milyen hatással volt az élővilágra. A TRV Zrt. tájékoztatása szerint a másik reaktor átvette a működést, de a telep a túlterhelés miatt jelenleg csökkent hatásfokkal üzemel. A társaság mindent megtesz a szennyeződés mielőbbi felszámolása érdekében, és a kármentesítés jelenleg is tart. Nagy mennyiségű iszapot a szennyvíztisztító telepen belül található zárt beton iszapsilóban helyeztek el, innen szállítják majd el ártalmatlanításra.

Györe László polgármester szerint a szennyvíztelepre került anyag elpusztította a tisztítást ellátó baktériumtörzset, és a tisztítómedence újraoltása már folyamatban van. A polgármester hozzátette, hogy a Tápió egyedülálló élővilágnak ad helyett, és rengeteg védett növény és állatfaj él a területen. Az esemény kapcsán a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is értesítették, a mintavételezés eredménye alapján megkezdték a helyi ipari bebocsájtók ellenőrzését. Az ellenőrzések mellett, a kármentesítés után a környezetet és emberi egészséget károsító hatás nem áll fenn.