Hszi Csin-ping hivatalos látogatása Magyarországon

A kínai és magyar államfők találkozóján Hszi Csin-ping kínai államfő magyar közmondással erősítette meg a két ország barátságát, míg Sulyok Tamás köztársasági elnök a kelet-nyugati együttműködés lehetőségeit hangsúlyozta.

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnök Hszi Csin-ping kínai államfőt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt. A Sándor-palotában tartott megbeszélésen a kínai elnök a kölcsönös tisztelet és bizalom fontosságát emelte ki, és egy magyar közmondást idézett: "Bajban ismerszik meg az igaz barát".

Sulyok Tamás a találkozón Magyarország alaptörvényére hivatkozva kiemelte, hogy az ország tiszteletben tartja más népek szabadságát és kultúráját, és törekszik az együttműködésre a világ minden nemzetével. A magyar államfő szerint Magyarország a keleti és nyugati együttműködésben rejlő lehetőségeket lát, és kész hidat képezni a két régió között.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, a közvetlen légijáratok indítása hét kínai nagyvárosba Budapestről, valamint Magyarország kezdeményezése a kínai vízummentességi programban mind a gazdasági kapcsolatok erősödését jelzik.

Az oktatási együttműködés terén is jelentős előrelépés történt, hiszen a 2022/2023-as őszi szemeszterben 2481 kínai hallgató tanult Magyarországon. A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban az oktatás magyar és kínai nyelven folyik, és az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működnek Konfuciusz Intézetek.

A zöld elektromos autóipari átállás terén is fontos lépések történtek, amit a BYD elektromosautó-gyártó szegedi beruházása és a CATL debreceni zöldmezős beruházása is alátámaszt, utóbbi Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása, 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékben.

A találkozó végén Hszi Csin-ping megköszönte a szívélyes fogadtatást és sikert kívánt Magyarországnak az EU-elnökség során. A kínai államfő meghívta Sulyok Tamást Pekingbe, aki ezt a meghívást elfogadta. A kínai államfő reményét fejezte ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.