Újabb bombafenyegetések Szlovákiában

Két besztercebányai iskola kapott bombafenyegetést csütörtökön, a diákokat evakuálták. A fenyegetések a korábbi tömeges fenyegetések sorozatának újabb esetei Szlovákiában.

Csütörtökön két besztercebányai oktatási intézmény, az Andrej Sládkovič Gimnázium és a Jozef Murgaš Ipari Szakközépiskola bombafenyegetést kapott, ami miatt a diákokat haza kellett küldeni. A Parameter információi szerint fenyegető e-mailek érkeztek az iskolákhoz.

Ez a fenyegetés nem egyedi eset, hiszen néhány napon belül több iskolát is hasonló módon fenyegettek meg Szlovákiában. Kedden több mint 1500 oktatási intézmény, köztük óvodák, általános és középiskolák kaptak bombafenyegetést tartalmazó e-maileket. Az intézmények átvizsgálása során nem találtak robbanószert, de a hatóságok a legutóbbi fenyegetéseket is komolyan veszik.

A besztercebányai iskolák esetében a rendőrség átvizsgálta az épületeket, de nem találtak bombát. A korábbi tömeges fenyegetések hátterében valószínűleg kibertámadás áll, és a rendőrség intenzíven nyomoz az elkövető után. A szlovák hatóságok szerint szerda délutánig 1543 ilyen e-mailt regisztráltak, és az iskolákon kívül több mint száz bankfiók és néhány tucat szórakoztatóelektronikai szaküzlet is kapott ilyen levelet.

Szerda, május 8-a állami ünnep volt az országban, tehát zárva voltak a kereskedelmi egységek és az iskolák is. Az összes érintett helyszínt átvizsgálták, de a fenyegetések közül egy sem bizonyult valódinak. Mindazonáltal terrorfenyegetés gyanújával bűnügyi eljárás indult az ügyben, több rendőrségi csoport dolgozik rajta, és óvatosságból még csütörtökön is megfigyelés alatt tartják az oktatási intézményeket.

A hatóságok tájékoztatása szerint az ország történetében még soha nem volt ilyen tömeges bombafenyegetés. Terrorfenyegetés elkövetőjére húsztól huszonöt évig terjedő, súlyos esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Szlovákiában.

A regisztrált tömeges bombafenyegetések között feltehetőleg egyedi fenyegetések is vannak. Erre utalnak azok a rendőrségi közlések, amelyek szerint szerdán rémhír terjesztésének gyanújával előállítottak egy 14 éves fiatalt, aki az egyik breznóbányai járásban lévő iskolába küldött bombafenyegetést tartalmazó e-mailt, Pozsonyban pedig egy 25 éves férfi ellen indítottak eljárást ugyancsak bombafenyegetés miatt, ő az egyik pozsonyi járási bíróságot fenyegette meg pokolgéppel.