Vidnyánszky Attila magatartása felháborodást váltott ki

Több ismert személyiség, köztük Kovács Patrícia színésznő, Krizsó Szilvia újságíró és Donáth Anna politikus is nyilvánosan kritizálta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának viselkedését, miután nem gratulált személyesen Kulka Jánosnak a Nemzet Színésze cím elnyerésekor.

Kulka János elismerése kapcsán kialakult helyzetben Vidnyánszky Attila nem követte a hagyományos protokollt, és nem értesítette a díjazottat, ahogy a teátrum Facebook-oldalán ilyenkor szokásos nyilvános gratuláció is elmaradt. Ezt a feladatot Molnár Piroska vette át, aki telefonon adta át a jó hírt. Jordán Tamás és Cserhalmi György is meglepődött azon, hogy a gratuláció elmaradt. Az RTL csatorna megpróbálta tisztázni az igazgatóval a történteket, de Vidnyánszky hevesen reagált a megkeresésre, és állítása szerint az RTL-nek nincs joga kérdezni, még arra sem válaszolna, hogy reggel vagy este van.

Kovács Patrícia Instagram-sztorijában a sajtószabadság fontosságát hangsúlyozta, és a történteket dokumentáló videót is megosztotta. Az üzenetében kiemelte, hogy a közszereplőknek tisztelettel kellene kezelniük az újságírókat.

Krizsó Szilvia, aki korábban műsorvezetőként és újságíróként dolgozott, szintén kritikusan nyilatkozott az igazgató magatartásáról. Posztjában több negatív jelzővel illette Vidnyánszkyt, és kifogásolta, hogy nem tartotta tiszteletben a hagyományokat.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője közösségi oldalán fakadt ki azon, hogy Vidnyánszky Attila nem gratulált Kulka Jánosnak, miután a Nemzet Színészévé választották. A politikus szerint a Nemzeti Színház vezérigazgatója huligán stílusában üvöltözött az RTL stábjával, és ezzel bizonyította, hogy nem alkalmas a Nemzeti Színház vezetésére. Donáth Anna szerint Vidnyánszky "személyes bosszúból einstandolta az SZFE-t, háborút hirdetett a kultúrában, zsarnoki vezetése a Nemzeti Színházban majdnem megnyomorított két színészt", és hozzátette, hogy már kézzelfogható bizonyíték is van arra, hogy "mennyi kisstílűség és indulat mozgatja a vezérigazgatót".

Pogány Judit szerint az igazgató magánéleti elfoglaltsága, nevezetesen fia ballagása miatt nem tudott reagálni az eseményekre. Azonban a Nemzet Színésze cím alapító okirata kimondja, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának feladata értesíteni azt a színművészt, akit a tizenkét tagú testület tagjává választ a másik tizenegy színész. Csikos Sándor és Jordán Tamás is megerősítette, hogy Vidnyánszky Attila családi elfoglaltságra, a fia ballagására hivatkozva nem telefonált.

A nemzet színészei körében azonban felmerült az a gyanú is, hogy Vidnyánszky Attila személyes sérelem miatt nem gratulált Kulka Jánosnak. Egy névtelenséget kérő színművész szerint furcsállom, hogy az igazgató nem tudott időt szakítani egy kétperces telefonra, és egy másik forrás is megerősítette, hogy Vidnyánszky és Kulka között személyes ellentétek vannak. Egy harmadik informátor szerint többen javasolták Vidnyánszkynak, hogy rendezze a nézeteltérést, és utólag hívja fel telefonon Kulkát, gratuláljon neki.

Bodrogi Gyula, aki az ügyben nem szeretett volna nyilatkozni, sajnálatát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Kulka János a sajtósán keresztül nem kívánt nyilatkozni, illetve a Nemzeti Színháznak is eljuttatták a kérdéseket, amikre lapzártánkig nem érkezett válasz.