Hét településen és négy fővárosi kerületben kell legalább 500 ajánlás a polgármester-jelöltséghez

A júniusi önkormányzati választáson hét településen és négy budapesti kerületben legalább 500 érvényes ajánlás szükséges ahhoz, hogy valaki polgármesterjelöltté válhasson. A főpolgármester-jelölteknek ennél is több, legalább 5000 ajánlásra van szükségük.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez a választópolgárok legalább 3 százalékának ajánlása szükséges, melyet a jegyzők április 4-én állapítottak meg a névjegyzék alapján. A tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300, míg a százezernél több lakosú településeken legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges a jelöltséghez. A főpolgármesteri posztra jelentkezőknek pedig legalább 5000 fővárosi választópolgár támogatását kell megszerezniük.

Azok a települések és kerületek, ahol a 500 ajánlás a minimum, a következők: Budapest III., XI., XIII., XIV. kerületei, továbbá Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Szeged.

Az országban 19 olyan település is van, ahol a névjegyzékben szereplők száma alacsony, legfeljebb 33 fő, így ott egyetlen választópolgár ajánlása is elegendő a polgármester-jelöltséghez. Ezek között találhatóak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony és Tornakápolna; Győr-Moson-Sopron vármegyében Csér; Vas vármegyében Nemesmedves; Veszprém vármegyében Megyer; Zala vármegyében pedig Csertalakos, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti és Ramocsa.

Öt évvel ezelőtt Zala vármegyében három további településen is elegendő volt egy ajánlás, ezek Dötk, Szijártóháza és Zalaköveskút voltak, azonban ezeken a helyeken a választópolgárok száma azóta növekedett.