A Real Madrid drámai fordítással jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe

A Bayern München percekre volt a döntőtől, de Manuel Neuer hibájával a Real Madridnak sikerült megfordítania a meccset, így a spanyol csapat jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. A mérkőzés hőse a veterán csatár, Joselu lett, aki a 88. és 91. percben szerzett gólokkal döntötte el a párharcot.

A végjáték kezdetén úgy tűnt, a Bayern München 33 éve nem látott leckében részesíti a Real Madridot, ám a meccs emberének ígérkező Manuel Neuer bakijára ráfizettek a bajorok. A Bajnokok Ligája rekordgyőztese a 88. és 91. percben születő gólokkal megfordította a meccset és ezzel bejutott története 18. fináléjába a legrangosabb európai kupasorozatban. A müncheniek szempontjából azonban komoly optimizmusra adhatott okot, hogy az eddigi hét BL-elődöntős párharcból négyszer is ők jöttek ki jobban.

A két csapat közül a Bayernnél volt több csere a 2–2-es első felvonáshoz képest: Thomas Tuchel a kezdőbe jelölte a sérüléséből a múlt héten felépült Matthijs de Ligtet, valamint Leon Goretzka helyén az ifjú Alexandar Pavlovicot, Thomas Müllerén pedig Serge Gnabryt. Carlo Ancelotti csak egy helyen változtatott, ezúttal Dani Carvajal kezdett a védelem jobb oldalán.

Az első pengeváltásokból nem született gól, de a Real fokozatosan átvette az irányítást. A müncheniekben egy-egy kontrából így is megvolt a gólveszély, Kane kapáslövését Andrij Lunyin tolta ki a bal alsó elől. A két hálóőr közül viszont még így is Manuel Neuernek akadt jóval több dolga.

A Bayern szélsőjátéka az első játékrészben egyáltalán nem működött, ráadásul Gnabry bő 25 perc után megsérült. Fordulás után az első öt percet ismét megnyomta mindkét csapat, a müncheniek Vinícius bal oldali elfutása és centerezése, a madridiak Alphonso Davies megpattanó lövése után kaphattak a szívük környékére. A rendes játékidő utolsó harmadához érve a Bayern kijött a szorításból, és Davies gyorsított fel a bal szélen, majd a tizenhatos magasságában befelé húzva parádésan tekert a hosszúba (0–1).

A 71. percben a Real Madridnak úgy tűnt, egyenlít, de a VAR-korszakban nem lehetett kérdés, hogy a találatot pillanatokon belül visszavonják, mivel Nacho két kézzel torkon-arcon ragadta és felborította Kimmichet. A hajrához érve egy másik müncheni csereember, Kim Min Dzse járt közel a gólhoz, de a keresztlécre bólintotta a labdát.

A 88. percben épp az a Neuer bakizott, aki a meccs legjobbja lehetett volna enélkül a mozdulat nélkül: Vinícius pocsék lövését kiejtette az érkező Joselu elé, aki négy méterről nem tette meg azt a szívességet, hogy elhibázza a kaput (1–1). A 92. percben pedig már-már a győzelmet ünnepelve rohanhattak a pályára a madridi cserejátékosok: elsőre Rüdiger passzából ugyan les miatt visszavonták Joselu újabb találatát, a VAR jelezte, szabályos a találat (2–1).

A müncheniek innen már nem tudtak visszakapaszkodni. A Real Madrid lesz ott június elsején a londoni fináléban, ahol a német bajnokságban ötödik helyen álló Dortmund várja.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA
2023–2024, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid–Bayern München 2–1 (Joselu 88. 90+1., ill. A. Davies 68.)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 81 ezer néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Real: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Joselu 81.), Kroos (Modric 70.), Tchouaméni (Camavinga 70.) – Bellingham (Militao 90+10.) – Rodrygo (Brahim Díaz 81.), Vinícius Jr. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
Bayern: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – Sané (Kim Min Dzse 76.), Musiala (Th. Müller 85.), Gnabry (Davies 27.) – Kane (Choupo-Moting 85.) Vezetőedző: Thomas Tuchel.
Továbbjutott:* 4–3-as összesítéssel a Real Madrid.***

A DÖNTŐBEN
Június 1., 21.00, London: Borussia Dortmund–Real Madrid

(Borítókép: Matthijs de Ligt (FC Bayern München) és Vinicius Junior (Real Madrid) küzd a labdáért a Real Madrid - FC Bayern München mérkőzésen az UEFA Bajnokok Ligája 2023/24 elődöntőjének második mérkőzésén az Estadio Santiago Bernabeuban 2024. május 8-án Madridban, Spanyolországban. Fotó: Pablo Morano / BSR Agency / Getty Images)