Szexuális zaklatás miatt áll bíróság előtt a spanyol focielnök

Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség volt elnöke szexuális zaklatás és kényszerítés vádjával került bíróság elé.

A spanyol legfelsőbb bíróság döntése értelmében Luis Rubiales a bíróság elé áll, aki a spanyol női labdarúgó válogatott játékosát, Jenni Hermosot csókolta meg szájon a 2023-as világbajnoki döntő győzelmét követően. A sportvezető ellen szexuális zaklatás és kényszerítés miatt emeltek vádat, utóbbi azzal kapcsolatos, hogy állítólag kényszerítették Hermosot arra, hogy nyilatkozza: a csók a beleegyezésével történt.

A szexuális zaklatásért egy év, a kényszerítésért pedig 18 hónap börtönbüntetés is kiszabható. A vádak kapcsán Rubialesnek 65 ezer euró (25 millió forint) óvadékot kell fizetnie, míg a kényszerítés vádjával illetett további négy vádlottnak – köztük a spanyol válogatott korábbi edzője, Jorge Vilda, a jelenlegi sportigazgató, Albert Luque és a szövetség marketingvezetője, Ruben Riviera – szintén összesen ennyi óvadékot kell letenniük.

Az eset tavaly augusztusban történt, amelyet követően Rubiales bocsánatot kért és lemondott posztjáról. A FIFA és a spanyol szövetség is három évre eltiltotta őt, és márciusban az ügyészség börtönbüntetést kért rá. Rubiales akár 2 és fél év börtönbüntetést is kaphat.