A rendőrség cáfolja az internetblokkolási vádakat

A Belügyminisztérium és a rendőrség egyaránt visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint blokkolták volna az internetet Magyar Péter rendezvényein.

A rendőrség közleményében leszögezte, hogy semmilyen módon nem akadályozták az internet és a mobilhálózat elérését a gyűléseken, és az ilyen jellegű vádakról nincs is tudomásuk. A közösségi médiában megosztott képeken látható eszközök valójában szolgálati rádiókészülékek, amelyeket a rendőrök használnak, beleértve a gyűlések biztosításában részt vevő munkatársakat is.

Magyar Péter egy Facebook-bejegyzésben azt sugallta, hogy a titkosszolgálat blokkolja az internetet és a mobilhálózatot az ő országjárása során, és ezt egy fotóval is alátámasztani próbálta, amelyen egy civil ruhás rendőr látható, kezében egy eszközzel, amelyet a blokkoláshoz használtak volna. Azonban a rendőrség szerint a képen minden valószínűség szerint egy szolgálati (EDR) rádiókészülék látható, amely nem alkalmas az internet vagy a mobilhálózat blokkolására.

A Belügyminisztérium válaszában azonban kijelentette, hogy az ilyen típusú állítások abszurdak, mivel a tárcának nincs sem jogi, sem technikai lehetősége bármely párt vagy szervezet rendezvényén az internet vagy a mobiltelefonok elérésének blokkolására.

A Telex tapasztalatai szerint a tüntetések során gyakran előfordul, hogy a mobilinternet használata akadozik vagy lelassul, mivel a környék mobiltornyai nem képesek kiszolgálni a nagy számú egyidejű csatlakozást. Ez a jelenség több tényezőtől is függ, többek között a mobiltornyok számától, kapacitásától, modernitásától, távolságától, valamint attól, hogy hányan és milyen sávszélességet igénylő alkalmazásokkal próbálnak csatlakozni. Az időjárási viszonyok és a domborzat is befolyásolhatják a mobilhálózat teljesítményét. A mobilszolgáltatók bizonyos esetekben, például zenei fesztiválok alkalmával, előre felkészülnek a nagyobb mobilnet-igényre, és növelik a kapacitásukat a helyszínen.

Közben a politikai színtéren is történtek fejlemények. Kétegyházán egyéni listás jelöltként indul Simonka György, a Megoldás Mozgalom jelöltjeként. Nem a költségvetési csalással vádolt volt fideszes Simonka állt át, hanem egy új szereplőről van szó, akinek a neve ismerősen csenghet az emberek számára. A volt fideszes Simonka György Pusztaottlakán (Kétegyházától 23 kilométerre) szeretne ismét polgármester lenni. Egy ideig úgy tűnt, egyedül indul, de végül két kihívót is kapott: Kocsis Violetta, aki Magyar Péter mezőhegyesi rendezvényén jelentette be jelöltségét, és a volt polgármester, Szabó Miklós is bejelentette, hogy elindul a választáson.

A nemzetközi sajtó is figyelmet fordít Magyar Péter kampányára. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, kritikusan szólt arról, hogy a BBC magyarországi tudósítója, Nick Thorpe beszámol Magyar Péter ellenzéki vezető kampányeseményeinek minden mozzanatáról. Kovács szerint ez a figyelem "némi megdöbbenést kelthetett", és utalást tett arra, hogy az ellenzéki vezető a nemzetközi sajtó új kedvence lehet, különös tekintettel arra, hogy a Soros Nyílt Társadalom Alapítványa által pénzelt Amnesty International magyarországi részlege is érdeklődhet a kampány iránt. Kovács értetlenkedett azon, hogy a BBC miért számol be ilyen részletesen Magyar Péter kampányáról, és várakozással tekint a "kiegyensúlyozott és objektív tudósítások" felé.