Az Új Szó írta meg, hogy október 14-től a szlovák–magyar határ teljes hosszán ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzést. A céljuk, hogy csökkentsék a Magyarország felől érkező migrációs hullámot.

Szijjártó Péter az intézkedés kapcsán megszólalt és szokás szerint csak Brüsszelről beszélt. – Az, hogy nő a migrációs nyomás Közép-Európán, az teljes egészében Brüsszel hibája – mondta, hozzátéve, hogy „Brüsszel ösztönzi a migrációt”, illetve „támogatja az embercsempészek üzleti modelljének a működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótát”. Ez ugyanis szerinte mágnesként vonzza a migránsokat, hiszen azt üzeni nekik, hogy induljanak útnak, ha bejutnak az Európai Unió területére, akkor majd „elosztják” őket és maradhatnak.

Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát és felejtse el a kötelező letelepítési kvótát – mondta a külügyminiszter.

A Szlovákiába irányuló illegális migrációt idén a nyugat-balkáni útvonalról érkező úgynevezett másodlagos tranzitmigráció jelenti. Tavaly augusztus közepe óta az illegális határátlépést elkövető személyek számának növekedését regisztrálta a kormány. 2023 elejétől október 1-jéig 39 688 illegális bevándorlót regisztráltak Szlovákiában, ami tizenegyszeres növekedés jelent az előző év azonos időszakához képest. Mint ismert, az elmúlt hónapokban kezelhetetlen méretűvé vált a Magyarországon keresztül Szlovákiába érkező illegális bevándorlók száma, így a múlt heti szlovákiai választást megelőző kampánynak is egyik fő témája lett a migráció. A győztes Robert Ficónak fő kampányígérete volt a határellenőrzés visszaállítása a magyar határon. Erről a frisshirek.hu is beszámolt

Fotó: Facebook