Harvey Weinstein kórházba került az ítélet hatályon kívül helyezése után

Harvey Weinstein kórházba került, miután a New York-i legfelsőbb bíróság eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte a szexuális bűncselekmények ügyében ellene született, 2020-as ítéletet. A volt filmproducer szóvivője a Varietynek elmondta, hogy Weinsteinnek számos egészségügyi problémája van, többek között magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, valamint alvási és látási nehézségek. A szervezete valószínűleg rosszul tolerálta az utazást a New York állami Mohawk fegyházból a városi bíróságra.

Weinstein ügyvédje, Arthur Aidala az AP hírügynökséggel és a Sky News-szal közölte, hogy védencét egyelőre a New York-i Bellevue kórházban tartják megfigyelés alatt, ahol különféle vizsgálatokat végeznek rajta. Aidala szerint Weinstein egészségügyileg egyfajta roncs, és fizikailag is nagy segítségre van szüksége. Az ügyvéd hozzátette, hogy Weinstein mentálisan stabil és két lábbal a földön áll.

A bíróság csütörtökön helyezte hatályon kívül Weinstein elleni ítéletét, amely eredetileg 23 év börtönbüntetést szabott ki rá szexuális bűncselekmények miatt. A legfelsőbb bíróság szerint a bíró eljárási hibákat követett el a 2020-as tárgyalásokon azzal, hogy beidézett több nőt, akik arról vallottak, hogy Weinstein bántalmazta vagy zaklatta őket, miközben a vádirat nem tartalmazta a vallomásaikat. Jelenleg még nem döntöttek arról, hogy új eljárás indul-e az ügyében New Yorkban. Weinstein börtönbüntetését egészségi állapotának javulása után Kaliforniában fogja folytatni, ahol egy másik tárgyaláson szintén szexuális zaklatási ügyek miatt 16 évre ítélték.

Az ügyvéd kritikával illette a börtön körülményeit is, elmondása szerint Weinsteinnek még egy korty vizet sem voltak hajlandóak adni, nem kapott ételt, és nem volt mosdószünet. A filmproducer három évtizeden át büntetlenül zaklatott fiatal nőket: a beszámolók szerint Weinstein taktikája az volt, hogy munkamegbeszélésnek álcázva szállodai szobákba szervezett találkozókat, ahol meztelenül, fürdőköpenyben várta, és arról győzködte az áldozatait, hogy karrierjük érdekében feküdjenek le vele. Azokat, akik nem engedelmeskedtek vagy panaszt tettek ellene, egyszerűen lefizette, de sokan félelemből, szégyenből vagy a velük aláíratott titoktartási nyilatkozat miatt nem emelték fel a hangjukat évtizedekig.

Végül kilencvenegy nő szexuális zaklatása és más erőszakos cselekmények miatt állt bíróság elé 2020-ban. A Weinstein-botrányról készült filmről itt, a #Metoo-mozgalom öt év után levont tanulságairól pedig itt írtunk.