A rendkívüli parlementi ülést az MSZP kezdeményezte, de összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést egyébként már tavaly március 1-jén már megtárgyalta az országgyűlés, és „csak” a végszavazás van hátra.

A napirend megszavazása azonban a fideszes és a KDNP-s képviselők távolmaradása miatt vélhetően nem lesz határozatképes. Svédország NATO-csatlakozásának kérdése a tavaly decemberi Kormányinfón is felmerült.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt közölte, a magyar képviselőknek „nincs nagy gusztusuk” a döntéshez. Volt ugyanakkor olyan kormányzati kijelentés is, hogy a kormánypárti frakciókban is „vita” van a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról.

A Fidesz-frakció a hétvégén azzal magyarázta a távolmaradást, hogy a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját. Azonban a svéd kormányfő kijelentette, akkor jön Budapestre, ha a Parlament – minden korábbi kormányzati kijelentés ellenére – utolsóként ratifikálja Svédország NATO-tagságát.


A tanácskozás 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Az Országgyűlés parlament rendes, tavaszi ülésszaka pedig február 26-án kezdődik.

Közben vasárnaptól Orbán Viktor miniszterelnök háromnapos rendkívüli kihelyezett ülést tart Sopronvánfalván.

Meló az van!

Így üzent Facebook-oldalán Orbán Viktor a Sopronvánfalvára érkező kormánytagoknak.

A témák között felmerülhet az Ukrajnának szánt Európai Uniós támogatás, a svéd NATO-csatlakozás, valamint a közelgő önkormányzati, valamint EP-választások, illetve a Jegybank kamatcsökkentése.

Fotó: Frisshírek.hu.