Elképesztő égi jelenség várható szombat hajnalban

Szombatra virradóra a csütörtöki napkitörés hatásai érik el a Földet, extrém geomágneses vihart és sarki fény megfigyelését teszik lehetővé szabad szemmel is.

Szombat hajnalban várhatóan heves geomágneses vihar következik be a csütörtöki és a péntek reggeli napkitörések következtében, melyek szele eléri a Földet. Az Időkép szerint, ha a jelenség napkelte előtt érkezik, akkor a sarki fényt szabad szemmel is meg lehet majd figyelni. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) űridőjárásért felelős részlege, az SWPC által kiadott előrejelzés szerint szombat reggelre extrém, 8,33-as Kp indexet prognosztizálnak, ami 2005 óta nem látott erősségű viharra utal.

A Kp-index egy globális mérőszám, amely 0-tól 9-ig terjedő skálán fejezi ki a Föld mágneses terének zavartságát, ahol a 0 inaktivitást, a 9-es pedig extrém geomágneses vihart jelent. Magyarországról általában 5-6-os Kp index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény, de az ennél magasabb értékek esetén fennáll a lehetőség, hogy még szabad szemmel is megfigyelhető lesz ez a természeti csoda.

A legnagyobb aktivitást szombat reggel 8 és 11 óra között várják, de már az azt megelőző három órás időablakban is 7-es értéket várnak a szakemberek. A korai napkelte jelentheti a legnagyobb kihívást a jelenség megfigyelésében, hiszen Budapesten például 5:12-kor kel fel a Nap, de már jóval korábban kezd világosodni. Azonban az Időkép szerint a legintenzívebb időszak már napkelte után várható, és az égboltot szórványos felhőzet is takarhatja, így kicsi az esélye annak, hogy szabad szemmel újból gyönyörködhetünk a sarki fényben.

Az ideális megfigyelési helyszín Amerika nyugati részein található, de kisebb szerencsével Magyarországról is látható lehet a sarki fény az éjszakai órákban. A péntek reggeli újabb, X3.98-as intenzitású napkitörés további turbulenciákat vetít előre a következő napokban a Föld mágneses terében.

Az ABC News az ausztrál meteorológiai ügynökség (BOM) jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy a viharok erősségét G4-esre mérik, amely a második legnagyobb fokozat a G1-től G5-ig tartó skálán. Az ilyen erős viharok a látványos égi jelenségek mellett sok bajt is okozhatnak. A BOM szerint egy G4-es geomágneses vihar például hatással lehet a villamosenergia-hálózatra, így akár áramkimaradásokhoz is vezethet. Emellett megszakíthatja a műholdak működését is, amely számos szolgáltatás működését érintheti, köztük a kommunikációt és a navigációt. Az Independent a brit meteorológiai ügynökség közleménye alapján pedig arról ír, hogy a viharok a rádiójeleket is megzavarhatják, sőt, akár rádiócsend is kialakulhat miattuk.

A NOAA figyelmeztetése szerint a napvihar nem jelent közvetlen veszélyt az emberekre, de technológiai kimaradásokat okozhat a mai nap folyamán. A hivatal szerint a két napfolt egyesülése miatt kialakult kitörések X-kategóriába sorolhatók, ami a lehető legnagyobb fokozat. A napfoltok egyesülését a "közepes" fokozatról "súlyosra" erősítették, és a kitörések ma este vagy holnap kora reggel érkezhetnek ide. Az Űridőjárás-előrejelző Központ szerint a napfoltok mágnesesen összetettek és sokkal nagyobbak, mint a Föld, így gyakori (kisebbtől közepesig terjedő) M-osztályú kitörések forrása lehetnek. A koronakidobódások hatása a sarki fény megjelenésétől kezdve a nagyfrekvenciás rádió-, műholdas kommunikációs és GPS-problémákig terjedhet, és a biztonsági rendszerekre is hatással lehet, téves riasztásokat eredményezve. Peter Becker, a George Mason Egyetem professzora szerint áramkimaradások és fennakadások néhány óráig is eltarthatnak, amikor a napvihar eléri csúcserejét, de a hétvégén csökkentett erővel folytatódhat.