A Fidesz–KDNP nem írta alá az etikus kampányról szóló helyi nyilatkozatot

A XI. kerületi etikus kampányról szóló nyilatkozatot, melyet László Imre, a kerület DK-s polgármestere adott közre, a Fidesz–KDNP nem írta alá. A dokumentum a gyermekek védelmében jött létre, de a kormánypárt jelöltje nem értett egyet a nyilatkozat összeállításának módjával, bár az etikus kampányt támogatja.

Több szülő panaszkodott, hogy Újbudán a gyermekük iskolájában a hozzájárulásuk nélkül jelentek meg képviselőjelöltek, és a gyerekekről hozzájárulás nélkül készültek fényképek. Ezzel kapcsolatban az újbudai önkormányzatnál aláírtak egy nyilatkozatot, amely az etikus és tiszta kampányért szól, és amelyet Újbuda polgármestere kezdeményezett. A nyilatkozatban az indulók vállalják, hogy nem használnak fel gyermekekről készült fotókat vagy videókat, nem látogatnak el közoktatási intézményekbe, és nem vonnak be gyermekeket a politikai kampányba.

László Imre polgármester kiemelte, hogy a gyerekek kampánycélokra történő felhasználása nemcsak etikátlan, hanem jogellenes is, és bízik abban, hogy a jelöltek egyetértenek ezekkel az elvekkel.

A kezdeményezés aláírásakor a kerületben jelöltet indító pártok közül a Fidesz–KDNP és a Tisza párt nem képviseltette magát, de a Tisza párt polgármesterjelöltje egyetértését fejezte ki levélben. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk módosító javaslatokat terjesztett elő, amelyeket megvitattak, és a kompromisszumos javaslatokkal kiegészített nyilatkozatot közösen elfogadták.

Király Nóra, a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje közösségi oldalán jelezte, hogy egyetért a Választási Etikai Nyilatkozat elfogadásával, de annak létrehozásának módjával nem. Szerinte az összes induló szervezetnek közösen kellene megalkotniuk egy ilyen kódexet. A jobboldali politikus további vállalásokat is szeretett volna a nyilatkozatban látni, többek között, hogy nem rongálják meg egymás plakátjait, egyenlő megjelenési felületet kapnak a közpénzből fenntartott Újbuda médiában, és az önkormányzat által szervezett események nem funkcionálnak DK-s vagy momentumos párt eseményként.