Komárom fejlődése és az Igmándi Erőd felújítása

Komárom városa történelmi léptekkel halad előre, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kiemelt az Igmándi Erőd felújításának átadásakor. A miniszter szerint a magyar-szlovák együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami hozzájárult a város fejlődéséhez.

Szijjártó Péter a felújított Igmándi Erőd átadásán beszélt arról, hogy a magyar-szlovák együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg az erőd felújítása, amely a komáromi erődrendszer fontos részét képezi. A két ország közös európai uniós forrásból nyert 600 millió forintot erre a célra, melyből 230 millió forint az Igmándi Erőd megújítására fordítódott, így a helyiek számára multifunkcionális közösségi tér jöhetett létre.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az erődrendszer felújítása nemcsak időszerű volt, hanem a történelem és a szabadságért, valamint a szuverenitásért küzdő hősök iránti tiszteletből is indokolt. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a komáromi erődrendszer jelenleg az UNESCO világörökségi listájának várományosa, és a kormány elkötelezett amellett, hogy az erődrendszer véglegesen is felkerüljön a jegyzékbe.

A város fejlődését illetően a miniszter megjegyezte, hogy Komárom soha nem látott még hasonló ütemű előrelépést, mint napjainkban. Ezt a fejlődést a kormány által támogatott tizenhét nagy vállalati beruházás is alátámasztja, amelyek összesen 640 milliárd forint értékűek voltak és négyezer új munkahelyet teremtettek.

Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a június 9-i választások eredményeként a kormány és a városvezetés együttműködése folytatódni fog, így Komárom továbbra is büszkeséget nyújthat polgárai számára. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Duna egykor elválasztotta a várost, de az EU és Schengen csatlakozás óta inkább összeköti az embereket. A magyar-szlovák kapcsolatok javulását is kiemelte, amely a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésnek köszönhető.