Udvariatlan franciák, kőkemény németek, még könnygázt is bevetettek

Az 1980 és 1992 közötti Európa-bajnokságokon nyolc válogatott vett részt, ahol a németek aranyéremmel kezdtek, de a későbbiekben csalódások érték őket, míg a magyarok egyikre sem kvalifikáltak. A francia, holland és dán klasszisok viszont felülhettek a kontinens trónjára, bár útjuk különböző állomásokon vezetett el a sikerig.

Az 1980-as években az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megduplázta a résztvevők számát, ami új lebonyolítási formát igényelt. Az olasz rendezésű tornán az érdeklődés azonban nem volt túl nagy, az átlagos nézőszám nem érte el a 25 ezret, részben azért, mert csak a csoportelsőség ért döntőt, a második helyezettek már csak a bronzéremért játszhattak.

1980: jönnek a fiatalok és a huligánok

Az 1980-as tornát a futballhuliganizmus árnyékolta be, az angol–belga csoportmeccsen az olasz rohamrendőrök könnygázt is bevetettek. A német válogatott fiatal tehetségei, mint Klaus Allofs, Bernd Schuster, Hans-Peter Briegel, Horst Hrubesch, Hansi Müller, Karl-Heinz Rummenigge és a fiatal Lothar Matthäus vezetésével az aranyéremig meneteltek. A döntőben a belgákat győzték le Hrubesch duplájával, míg az olaszok a bronzmeccsen tizenegyesekkel veszítettek Csehszlovákia ellen.

Magyar érdekeltség is volt a tornán, Palotai Károly játékvezetőként fújta a sípot az Olaszország–Spanyolország csoportmeccsen a San Siróban, amely az Eb-rendezés évében kapta a Giuseppe Meazza Stadion nevet.

1984: egy fecske nem csinál nyarat, a zseni viszont Eb-győztest igen

A 1984-es tornát Franciaországban rendezték, ahol Michael Platini kilenc góllal vezette győzelemre a hazai csapatot, és második Aranylabdáját is kiérdemelte. A francia csapat a csoportmeccseken remekelt, Platini a kilenc francia góljából hetet szerzett. Az elődöntőben a portugálokat, a döntőben pedig a spanyolokat győzték le, ahol Platini szabadrúgását a spanyol kapus, Luis Arconada bevédte.

1988: kivirágzott a tulipán, az örök másodikok egyetlen diadala

Az 1988-as tornán a holland válogatott diadalmaskodott, amely a csoportkörös vereség után a döntőben legyőzte a szovjet csapatot. Ruud Gullit és Marco van Basten góljaival szerezték meg az aranyérmet. Van Basten három aranylabdával zárta játékoskarrierjét, míg a holland csapat további világsztárokat, mint a Koeman fivéreket is felvonultatta.

1992: évekig kergették a sikert, akkor érték el, amikor a legkevésbé számítottak rá

A 1992-es Eb-n a dán válogatott győzött, amelyet az utolsó pillanatban reaktiváltak Jugoszlávia kizárása miatt. A dánok az elődöntőben Hollandiát, a döntőben pedig a németeket győzték le. A dán siker előzményei már a '80-as években megalapozódtak, de a csapatban akkor is akadtak nagyágyúk, mint Peter Schmeichel, Brian Laudrup és Kim Vilfort.

A vizsgált időszakban a német válogatott is sikeres volt, 1982-ben és 1986-ban vb-döntőt játszott, és 1990-ben világbajnok lett.