Az Irán támogatta Hezbollah azt közölte, hogy szombaton a hajnali órákban a libanoni légtérben lelőtt egy izraeli drónt, pénteken pedig izraeli hadállásokat támadott a határ mentén.

A több mint egytucatnyi pénteki támadás közül kettőt öngyilkos drónnal hajtottak végre, és célpontjuk a Metula városban lévő izraeli hadállás volt.

Az izraeli hadsereg pedig arról számolt be, hogy elfogott szombaton egy izraeli drónra kilőtt rakétát - írja az MTI. 

Az NNA libanoni hírügynökség azt jelentette, hogy Izrael drónról elindított rakétákkal támadott egy alumíniumüzemet Nabatíje dél-libanoni város mellett, és ezzel ott tüzet, illetve jelentős kárt okozott, de emberéletben nem esett kár.

Libanoni tisztségviselők szerint a Gázai övezeti Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta, amelyben lerohant dél-izraeli településeket, az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások közül az alumíniumüzem elleni támadás hatolt be a legmélyebbre Libanon területén.

Izrael egyelőre nem közölt semmit az üzem elleni támadással kapcsolatban.

Eközben a Fehér Ház szombaton közölte, továbbra is dolgozik azon, hogy Izrael és a Hamász iszlamista mozgalom között megállapodás szülessen a túszok kiszabadításáról és a harcok szüneteltetéséről.

Még nem jutottunk megállapodásra, de továbbra is keményen dolgozunk ezen a téren

– írta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az X közösségi oldalon, cáfolva a Washington Post című lap értesülését, amely szerint a harcoló felek között létrejött egy olyan megállapodás, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért cserébe.

Szombaton palesztinpárti tüntetéseket hirdettek meg az Egyesült Államok több városába, egy nappal azután, hogy Washingtonban és New Yorkban is rendőröknek kellett beavatkozni a tiltakozásokon.

A hétvégén New Yorkban és Washingtonban a csúcsforgalom idején tartottak tömegtüntetést. New York vasútállomása, a Penn Station bejáratát elzárták a tűzszünetet követelő tüntetők. Washingtonban a Union Station fő pályaudvar bejáratát zárták el a tüntetők, akik közül három embert őrizetbe vett a rendőrség.

Fotó: Füst száll fel egy légicsapást követően a Gázai övezet északi részében az izraeli Szderót településen 2023. november 18-án készített képen. 
MTI/EPA/Atef Szafadi