Netanjahu az amerikai Kongresszusban: Harc a teljes győzelemig Gázában

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Kongresszus épületében tartott beszédet, ahol kijelentette, hogy Izrael a teljes győzelemig fog harcolni Gázában, és a világ egy útelágazás előtt áll.

Netanjahu szerint a civilizáció győzelméhez az Egyesült Államoknak és Izraelnek össze kell tartania a halált dicsőítő és az életet szentesítő erőkkel szembeni harcban. Kiemelte, hogy a Közel-Keleten történt terrorcselekmények mögött gyakran Irán áll. Az izraeli hadsereg célja a Hamász katonai kapacitásának megsemmisítése és az izraeli túszok kiszabadítása. A háború után egy demilitarizált és deradikalizált Gázai övezetet szeretne látni, amelyet békés palesztinok vezetnek. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát, amelyet Karim Hán ügyész adott ki ellene, ostobaságnak nevezte, és cáfolta, hogy Izrael éheztetné a gázai civileket.

Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és Donald Trump volt elnöknek is. Bidennek azért, mert Izrael legsötétebb óráiban mellette állt, Trumpnak pedig azért, mert fellépett Irán agressziója ellen és elismerte Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát.

Netanjahu a katonai segítség felgyorsítását sürgette, hangsúlyozva, hogy a barbarizmus és a civilizáció összecsapása zajlik, és fontos az együttműködés az Irán vezette „terror tengelyével” szemben. A beszédet a Kongresszus mindkét pártjának vezetői kérték fel, de több demokrata törvényhozó és Kamala Harris alelnök is távol maradt, tiltakozásul vagy más kötelezettségek miatt.

Netanjahu emlékeztetett a 2023. október 7-én történt terrortámadásra és a Hamász által elkövetett erőszakra, valamint ígéretet tett, hogy nem nyugszik, amíg minden túsz haza nem tér. Az Egyesült Államoknak köszönetet mondott a támogatásért és a katonai segítségért. Az Ábrahám Szövetség létrehozását javasolta, amely egy Irán elleni szövetség lenne a régió államaival.

A Kongresszus épülete előtt több ezren tüntettek Netanjahu ellen, a hatóságok fokozott rendőri jelenléttel védték az épületet. A miniszterelnök szerint a tüntetőknek szégyellniük kellene magukat, mert a gonosz, a Hamász mellett állnak. Az amerikai hírszerzés szerint Irán támogatja az Egyesült Államokban szervezett Izrael elleni tüntetéseket. Netanjahu a Nemzetközi Büntetőbíróság vádjait is visszautasította, hangsúlyozva, hogy Izrael nem veszélyezteti a civileket, és a Hamász a felelős a humanitárius szállítmányok eltulajdonításáért.

A beszéd alatt a közönség soraiban jelen voltak a Hamász elleni háborúban részt vett izraeli katonák és túszok családtagjai, valamint egy korábban kiszabadított túsz is. Netanjahu szerint nem akar tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetben, és a Hamász magas rangú tisztségviselője szerint a beszéd tele volt hazugságokkal.

Washingtonban a tüntetők közül többeket letartóztattak, akik emlékműveket rongáltak meg és amerikai zászlót égettek. A rendőrség szerint legkevesebb nyolc tüntetőt vettek őrizetbe. A tüntetők a Union Station előtti téren álló szobrokat és szökőkutakat megrongálták, azokra többek között a Hamász iszlamista terrorszervezetet éltető feliratot festettek, és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrség a megmozdulásra kiadott engedélyt a tüntetés idején visszavonták, és a tömeget távozásra szólították fel. A tüntetés felszámolása után megkezdték a rongálás nyomainak eltüntetését, ami több napon át tarthat.

A kilenc hónapja tartó Gázai övezetben zajló háború lezárását követelő tüntetők cinikusnak és manipulatívnak tartották Netanjahu beszédét. Izrael azután indított katonai akciót a Gázai övezet ellen, hogy onnan a Hamász háromezer fegyverese izraeli településekre támadt, csaknem 1200 embert – főként civileket – megölt, és körülbelül 250 embert túszul ejtett, akiknek felét mostanáig sem sikerült kiszabadítani és bizonyos, hogy többen közülük meghaltak a Hamász fogságában. A katonai akció a Hamász vezette palesztin egészségügyi hatóságok szerint 39 ezer palesztin halálával járt, többségük nő és gyerek. A térségben humanitárius katasztrófa alakult ki, a lakosság nagy része az Egyiptommal határos Rafahba szorult, ahol az elszállásolásuknak és ellátásuknak feltételei nincsenek biztosítva, hiány van ivóvízből, gyógyszerből és élelmiszerből is.

Joe Biden amerikai elnök nem indult újra második elnöki ciklusáért, és a posztra alelnökét, Kamala Harrist javasolta. Harris, aki hivatalosan még nem elnökjelölt, csütörtökön találkozója lesz Netanjahuval, ami jelzi az elnöki ambíciókat. Biden az újraindulástól való elállásról szóló beszédében Ukrajnáról és a Gázai övezetről is említést tett, közölve, hogy az elnöki poszton hátralévő fél évében a háború befejezésén fog dolgozni. A lezárás mikéntjében azonban nem tisztázott az egyelőre kizárólag katonai megoldásban gondolkodó Izrael és a háború visszafogását több nyilatkozatban is szorgalmazó Egyesült Államok között. Netanjahu és Harris találkozója azért is kiemelten fontos, mert az alelnök korábban határozottan felszólalt az ellen, hogy Izrael katonai akciója további palesztin civil áldozatokat szedjen.