Hamász-parancsnok halála a hán júniszi támadásban

Izrael vasárnap bejelentette, hogy a szombati, Hán Júniszra mért légicsapásban meghalt Rafa Salama, a Hamász hán júniszi egységének vezetője – írja a CNN.

A támadás során Mohammed Deiffel, a Hamász magasrangú vezetője is jelen volt, aki az október 7-i támadássorozat fő kitervelője volt. Az izraeli csapás fő célpontja Deif volt, azonban jelenleg nem ismert, hogy ő is életét vesztette-e a légicsapásban. A Hamász tisztviselői tagadták, hogy Deif az áldozatok között lenne, míg Izrael szerint biztosan meghalt Rafa Salama.

Mohammed Deif, aki közel húsz éve irányítja a palesztin militáns szervezet katonai szárnyát, 1995 óta van jelen Izrael legkeresettebb személyek listáján. Deif részt vett számos terrortámadás tervezésében és végrehajtásában, köztük buszos merényletekben az 1990-es és 2000-es évek elején.

Khalil al-Hayya, a Hamász helyettes vezetője az Al Jazeera TV-nek nyilatkozva azt állította, hogy Deif életben van, és Netanjahu izraeli miniszterelnököt címezve azt mondta: „Deif most is hallgat téged, és kigúnyolja a hazugságaidat”. Egy másik Hamász-tisztviselő az AFP-nek szintén megerősítette, hogy Deif jól van, de ezt nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint a légicsapás egy zsúfolt sátortábort ért, ahol civilek húzták meg magukat, és a támadásban legalább 91-en vesztették életüket, közel 300-an pedig megsérültek. A gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli katonai offenzívában október 7-e óta legalább 38 ezer palesztin halt meg, a halottak többsége civil.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének, az Unrwa-nak a vezetője elítélte az izraeli csapást, és Scott Anderson, az Unrwa gázai övezeti ügyekért felelős igazgatója szerint a látottak a háborúban eddig látott legborzalmasabb jelenetek egyikét jelentették.

A szombati támadás után Izrael Gázavárost is bombázta, ahol a gázai egészségügyi minisztérium szerint 31-en haltak meg, és legalább 50-en megsérültek. További 14 ember vesztette életét vasárnap reggel egy ENSZ által működtetett iskola közelében, amely menedékhelyként szolgált, és a támadásban legalább 100-an sérültek meg.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az AFP-nek elmondta, hogy az izraeli „mészárlások” és Izrael tárgyalásokon tanúsított magatartása miatt felfüggesztették a tűzszünetről szóló egyeztetéseket. Egyiptomi biztonsági források a Reutersnek megerősítették, hogy a tárgyalások elakadtak, de más források szerint a Hamász nem állt fel a tárgyalóasztaltól.

Iszmail Hánije, a Hamász politikai szárnyának vezetője, Netanjahut vádolta meg azzal, hogy „förtelmes mészárlásokkal” próbálja megakadályozni a háború befejezését célzó megállapodást. Izraelben is vegyesen fogadták a támadásokat, több ezren tiltakoztak az utcákon, ahol a Gázában fogvatartott izraeli túszok hozzátartozói is jelen voltak.

Hétfőn Izrael újabb légicsapást mért a Gázai övezet déli és középső részére, folytatva a nyomásgyakorlást a Hamászra. A háború a Hamász által vezetett, Izraelen belüli, október 7-i támadás után kezdődött, amelyben a fegyveresek 1200 embert öltek meg, többségében civileket, és több mint 250 embert ejtettek túszul az izraeli hatóságok szerint.