Izraeli légi csapások Gázavárosban és Damaszkuszban

Legalább 17 palesztin vesztette életét és 50-en megsebesültek a vasárnap kora reggeli izraeli légi csapások során Gázavárosban, míg Szíria fővárosában, Damaszkuszban egy katona életét vesztette és három megsebesült. A támadások során több különböző helyszínt értek csapások mindkét városban.

A polgári vészhelyzeti és az egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatokat négy különálló izraeli légi csapás követelte Gázavárosban, amelyek a város különböző területein lévő négy házat érték. A lakosok és palesztin egészségügyi tisztviselők elmondása alapján az izraeli hadsereg fokozta a terület elleni támadásokat.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint szombaton egy izraeli légicsapás során legalább 91 palesztin halt meg egy kijelölt humanitárius övezetben, ami az elmúlt hetek legvéresebb támadása volt a területen. Izrael azt állítja, hogy a támadások célja Mohammed Deif, a Hamász katonai vezetője volt, azonban nem egyértelmű, hogy a támadás során ő is életét vesztette-e.

A Hamász, amely egy szélsőséges iszlamista szervezet, cáfolta az izraeli állításokat, miszerint a csoport vezetőit célozták volna, és úgy vélik, hogy ezek az állítások csupán a támadás igazolására szolgálnak. Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette, hogy a mozgalom leállítja a Gázai övezetben folyó tűzszüneti tárgyalásokat, miközben elítélte az izraeli "komolytalanságot" és "mészárlásokat".

Egy másik magas rangú palesztin iszlamista mozgalom tisztségviselője szintén az AFP-nek számolt be arról, hogy Mohammed Deif, a Hamász fegyveres szárnyának vezetője, aki szombaton egy izraeli csapás célpontja volt, életben van.

Damaszkuszban az izraeli légitámadások több állást céloztak a város közelében és annak külvárosában, beleértve egy lakóépületet a Kafr Szúsza negyedben. A SANA helyi hírügynökség szerint a támadást a megszállt szíriai Golán-fennsíkról indították. A légvédelemnek sikerült „nagy számban” megsemmisíteni ellenséges rakétákat. Az izraeli csapások azóta szaporodtak meg, hogy a Hamász palesztin iszlamista mozgalom fegyveresei október 7-én megtámadták Izrael déli részét, 1200 embert megöltek, és mintegy 250-et elhurcoltak. A gázai egészségügyi tisztviselők szerint azóta több mint 38 ezer palesztin halt meg az izraeli katonai offenzívában.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bejelentette, hogy a szombaton célba vett Deif "jól van" az ellene elkövetett célzott likvidálási kísérlet után. A közvetítésben részt vevő egyiptomi források is megerősítették a tárgyalások befagyasztását. A merényletkísérletben több tucat gázai vesztette életét, és a légicsapás megölte a Hamász helyi dandárjának parancsnokát, Rafa Szalamát.

Szombat este Jeruzsálemben a miniszterelnöki hivatalnál tömegtüntetésen tiltakoztak a túszok családtagjai és támogatóik, miután négy napon át a rendkívüli hőségben Tel-Avivból Jeruzsálembe meneteltek, hogy a túszalku aláírását követeljék. A tüntetők emellett vizsgálóbizottság felállítását és előrehozott választásokat is követeltek.