Izraeli támadás a Gázai övezetben

Legalább 91 palesztin civil vesztette életét és közel 300-an megsérültek a Gázai övezetben szombaton végrehajtott izraeli támadásban.

Izraeli biztonsági források szerint a támadás célja Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője volt, azonban jelenleg nincs információ a sorsáról. A Hamász palesztin iszlamista szervezet al-Hadat tévécsatornája által közölt adatok szerint a támadás során legalább 35 palesztin vesztette életét a Hán-Junisz melletti területen, míg a Hamász szerint az áldozatok száma elérte a 91-et.

A támadás a Hán-Junisztól nyugatra fekvő al-Mavaszi körzetére irányult, ahol ideiglenesen kitelepített személyek számára felállított sátrakat érte a csapás. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a halálos áldozatok és a sebesültek mind civilek voltak. Az al-Mawasi, ahol a támadás történt, egy kijelölt humanitárius terület volt, és az izraeli hadsereg többször is felszólította a palesztinokat, hogy ide menjenek, miután más területekről evakuálási parancsot adtak ki.

Az izraeli hadsereg az AFP hírügynökség kérdésére annyit közölt, hogy jelenleg vizsgálják az eseményeket. Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú illetékese a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az esemény a "népirtó háború eszkalációját jelenti az amerikai támogatással és a világ hallgatása mellett", és szerinte ez azt mutatja, hogy Izrael nem érdekelt egy tűzszüneti megállapodásban.

A Times of Israel az IDF tájékoztatása alapján azt írja, Deif és a Hamász hán júniszi egységének vezetője, Rafa'a Salameh egy, a terrorszervezet által használt épületben bujkált Hán Júnisz és Al Malawi között, de nem a menekülttábor területén. Az IDF szerint a légicsapás pontos volt, és csak a Hamász-komplexumot érte. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Deif elleni csapás célpontja Rafa Szalama, a Hamász Khan Júniszi Brigádjának parancsnoka is volt, akiket a kilenc hónapja tartó gázai háborút kiváltó október 7-i támadás két kitervelőjének neveztek.

A Hamász szerint az izraeli állítások, miszerint a palesztin militáns csoport vezetői ellen irányult a csapás, hamisak és csak a támadást „próbálják igazolni”. A hán júniszi Nasszer kórház szombat délután közölte, hogy a kórházba érkező sérültek magas száma miatt nem tudnak több beteget fogadni, és a kórházi tisztviselők szerint túlterhelt volt és már nem volt képes működni az izraeli offenzíva intenzitása és az orvosi ellátmány akut hiánya miatt.

Deif 1995 óta szerepel Izrael legkeresettebb személyek listáján, mivel részt vett számos terrortámadás tervezésében és végrehajtásában, köztük számos buszos merényletben az 1990-es években és a 2000-es évek elején. Deif eddig hét izraeli merényletet élt túl, legutóbb 2021-ben, és évtizedek óta Izrael legkeresettebb személyek listájának élén áll, több tucat izraeli haláláért tartják felelősnek öngyilkos merényletekben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tervek szerint a nap folyamán tájékoztatást fog adni a támadás kapcsán.

Az izraeli hadsereg közzétett egy légifotót a helyszínről, amelyet a Reuters nem tudott azonnal ellenőrizni, és amely szerint „terroristák bújtak el a civilek között”. „A csapás helyszíne egy fákkal és több épülettel körülvett nyílt terület volt” – áll a közleményben. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hivatala közölte, hogy a „gázai fejlemények” fényében különleges konzultációkat folytat. Nem volt világos, hogy a csapás milyen hatással lesz a Dohában és Kairóban folyó tűzszüneti tárgyalásokra.