Irán új elnöke továbbra is támogatja a Hamászt

Irán új államfője, Maszúd Peszeskján levélben biztosította a Hamász vezetőjét, Iszmail Haníjét országa támogatásáról. A levélben kifejtette, hogy Irán elkötelezett marad az elnyomott palesztin nép mellett, és támogatni fogja őket a Jeruzsálem felszabadításáig.

Maszúd Peszeskján, Irán új elnöke, a palesztin terrorszervezet vezetőjének, Iszmail Haníjének írt levelében erősítette meg, hogy országa továbbra is támogatni fogja a Hamászt. A Fársz helyi hírügynökség jelentése szerint az államfő kijelentette, hogy Irán a palesztin nép jogos követeléseinek megvalósításáig és Jeruzsálem, vagyis al-Kudsz felszabadításáig fogja őket támogatni.

A levélben Peszeskján Izraelt „faji elkülönítési politika” folytatásával vádolta, és hangsúlyozta, hogy „humanitárius és iszlám kötelesség” a palesztin néppel való együttműködés, hogy véget vessenek ennek a gyakorlatnak.

Az iráni elnök a libanoni síita Hezbollah milícia vezetőjének, Haszan Naszrallahnak írt levelében is megerősítette, hogy folytatni kívánja az Izrael-ellenes politikát. Peszeskján, akit mérsékelt politikusként tartanak számon, nemrég győzte le a keményvonalas jelöltet az elnökválasztáson, és várhatóan július 30-án teszi le hivatali esküjét.

(Nyitókép: AFP / Atta Kenare)