Fogyatkozik a Gázai övezet az izraeli rakétatámadások miatt

Az izraeli hadsereg folyamatosan bombázza a gázai térséget a Hamász terroristáinak kifüstölésére, ám a kereszttűzben rekedt civileknek lassan nem lesz hova menniük.

A Hamász-vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a Hán-Júniszban újrakezdett hadművelet halálos áldozatainak száma nyolcvankilencre emelkedett, emellett hatvannyolcan eltűntek, és további kétszázhatvanhárman megsebesültek. A támadás azután érte a területet, hogy az izraeli hadsereg (IDF) evakuációs utasítást adott ki a civileknek, célpontjuk ugyanis a soraikat rendező katonák voltak. Izrael hétfőn arról számolt be, hogy a területen magas fokú terrorista jelenlétet észleltek, valamint több rakétát a kiürített térségből indított a Hamász, azonban saját lövedékeik kikötését követően mind az ellenséges katonákat, mind az általuk használt infrastruktúrát sikerült megsemmisíteni.

Bár Izrael jelezte támadási szándékát a civil áldozatok számának csökkentése érdekében, a gázai egészségügyi minisztérium a 70 halott mellett 200 sebesültről is beszámolt. Az övezet egyik utolsó működő egészségügyi központja, a Nasszer kórház fogadta be őket – ami már így is túlterhelt volt. Emellett az egészségügyi szakemberek véradományokat is kértek, ugyanis nincs elég a sérültek ellátásához.

A gázai övezetben meghúzódó palesztinok Han Juniszból a nyugatra fekvő humanitárius övezetbe menekültek, ám a helyiek elmondása szerint már nincs biztonságos hely. A bombázott várostól nyugatra található Maan volt az egyik fő befogadója az addigi tartózkodási területüket elhagyni kényszerülő embereknek, ám a Reuters nemrég arról számolt be, hogy tankokkal támadják ezt a várost is.

Izrael támadására a Hamász terrorszervezet azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy lépjenek fel a „szisztematikus cionista mészárlás” ellen. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy a palesztin harcosok vezetője, Mohammed Deif a múlt pénteki vagy a most hétfői támadás halottai között van, ám a Hamász titkolja a tényt. Emellett állítja, a Han Juniszi ág vezetője biztosan meghalt a rakétatámadások következtében.

Hétfőn az IDF két fogságban levő izraeli haláláról számolt be. Jagev Buchshtab és Alex Dancyg – aki lengyel kettős állampolgár – hónapok óta a Hamász rabjai voltak, egyikükkel azonban izraeli lövések végezhetett. Halálukat követően a Túszok és Eltűnt Személyek Családjai Fórum kérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy fogadja el a Hamász tűzszünetét. A kormányfő erre válaszul azt mondta, hogy az ország ismét részt fog venni a Katar és Egyiptom által mediált közvetett béketárgyalásokban.

A Hamász és a Fatah képviselői Pekingben találkoztak, ahol aláírták a Pekingi Nyilatkozatot a „megosztottság megszüntetéséről és a palesztin egység megerősítéséről”. A két rivális palesztin csoport a nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy egységkormányt alakítanak a palesztin területeken. A Hamász és a Fatah 12 másik palesztin politikai frakcióval együtt találkozott Wang Ji kínai külügyminiszterrel Pekingben – a találkozó jelzi Kína növekvő befolyását is a közel-keleti diplomáciában.

A közös nyilatkozat szerint a két csoport elkötelezett egy palesztin állam létrehozása mellett az 1967-es közel-keleti háborúban Izrael által elfoglalt területeken. Izrael külügyminisztere, Israel Katz kedden elutasította a Pekingi Nyilatkozatban foglaltakat, és kijelentette, hogy nem fog közösen kormányozni a Fatah és a Hamász Gázában, mert a „Hamász uralmát meg fogják törni”.

A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábori iskolájának épületén landolt. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétáinak mintegy ötöde még a Gázai övezetben földet ér, és civilek halálát okozza. Áldozatokról ezúttal nem számoltak be.