Izrael felszólítja a Gázában élőket a távozásra

Az izraeli hadsereg arra utasította a Gázában élőket, hogy hagyják el otthonaikat, mivel a terület veszélyes harcterületté vált.

A BBC szerint az izraeli hadsereg repülőgépekről szórólapokat dobott le, amelyeken arra szólították fel a lakosságot, hogy azonnal távozzanak, és két biztonsági útvonalat jelöltek meg, amelyek két menekülttábor felé vezetnek. Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) azonban nem utasításnak, hanem ajánlásnak szánta a város légterében elszórt üzenetet, és Deir al-Balah valamint al-Zawaida településeket jelölték meg lehetséges célállomásként azok számára, akik mégis a távozás mellett döntenek.

Jelenlegi becslések szerint még körülbelül 250 ezer ember tartózkodik Gázában. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az evakuációs parancsok miatt, és ez már a második alkalom a konfliktus kezdete óta, hogy Izrael arra törekszik, hogy teljesen kiürítse a Gázai övezetet. Az ENSZ megdöbbentőnek nevezte az Hamász tavaly október 7-én, Izrael ellen intézett terrortámadása után elkezdett offenzíva során már második alkalommal elforduló intézkedést.

A Hamász szerint az izraeli cselekedetek veszélyeztetik a jelenleg is zajló béke- és túsztárgyalásokat, amelyeken többek között katari, egyiptomi, amerikai és izraeli hírszerzési vezetők vesznek részt. A szervezet szóvivője szerint Izrael a bombázásokkal és a mészárlással nyomást próbál gyakorolni rájuk. A Hamász vezető tisztviselője az AFP hírügynökségnek tett nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael a bombázások fokozásával, a kitelepítéssel és a tömegmészárlással próbálja befolyásolni a tárgyalások menetét.

Benjamin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke korábban kijelentette, hogy országa elkötelezett egy békemegállapodás mellett, amennyiben a vörös vonalakat senki sem lépi át. Ugyanakkor hangsúlyozta országa elkötelezettségét a megállapodás mellett, de feltételként Izrael vörös vonalainak tiszteletben tartását szabta meg.