Péntek éjjel lép hatályba a lezárás a legforgalmasabb, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra és Niirala határátkelőhelyeken Finnország délkeleti részén - jelentette be Petteri Orpo finn miniszterelnök csütörtökön. Az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határon összesen kilenc határállomás van, de a menedékkérők szombattól csak két északi átkelőn nyújthatják be dokumentumaikat

A finn belügyminiszter kedden arról beszélt újságírók előtt, hogy jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől. A miniszter azt vetette az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán úgy fogalmazott, a jelenség mögött az állhat, hogy Oroszország bosszút akar állni Finnországon amiatt, hogy védelmi együttműködést folytat az Egyesült Államokkal.

Felkészültünk különféle rosszindulatú lépésekre Oroszország részéről, így ez a mostani helyzet nem meglepetés

- jelenetette ki a finn kormányfő a határátkelők lezárásának bejelentésekor. Hozzátette, hogy ha a menedékkérők problémája más átkelőknél is jelentkezik, akkor a kormány további lépéseket tesz.

A finn határőrség adatai szerint a héten naponta a korábbiaknál érezhetően több iraki, jemeni, szomáliai és szíriai menedékkérő érkezett Oroszországból. Ősz elején átlagosan kevesebb mint napi egy menedékkérőt regisztráltak.

Finnországot követően Észtország is jelezte, hogy az Oroszországgal közös határán érvényes iratok nélküli migránsokat regisztrált. Lauri Läänemets észt belügyminiszter szerint nyolc szomáliai állampolgárt tartóztattak fel és fordítottak vissza a narvai határátkelőhelyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hatóságok iratok hiányában engedték tovább az embereket.

A tallinni tárcavezető szerint más határátkelőhelyeken is észleltek ilyen eseteket. Hozzátette, hogy az észt határőrség mindent el fog követni, hogy elejét vegye a helyzet elmérgesedésének, illetve a további határsértési kísérleteknek.

Az üzenet, amit küldünk: nem lehet így Észtországon keresztül beutazni az Európai Unióba

- fogalmazott az észt belügyminiszter, aki közölte azt is, hogy a további teendőket összehangolják Finnországgal.