Ukrajna diplomáciai úton keresi a háború lezárását

Ukrajna kinevezésre váró magyarországi nagykövete, Sándor Fegyir szerint a háborút valószínűleg diplomáciai úton fogják lezárni, hangsúlyozva, hogy az ukránok, hasonlóan a magyarokhoz és a csehekhez, megmutatták, mire képesek. Sándor Fegyir, aki korábban a 68. Kárpátaljai Sárkányok területvédelmi zászlóaljánál szolgált, a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy az ukránok hajlandók lehetnek területi engedményeket is elfogadni a békéért, ahogy a magyarok 1956-ban vagy a csehek 1968-ban is tették volna.

A kinevezésre váró nagykövet szerint Ukrajna nemet mondott ugyanarra a hatalmi rendszerre, mint a magyarok és a csehek, és elvárják, hogy a "keleti szörnyeteg" elismerje létezésüket. Sándor Fegyír hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatása "teljesen rendben van", és reméli, hogy az jószomszédi viszony helyreállításához vezet majd.

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója szerint Ukrajna az amerikai elnökválasztási kampány miatt bizonytalanságokkal néz szembe, és figyelemmel kíséri az amerikai politikai változásokat. Kijev aggódik, hogy Donald Trump elnöksége esetén kompromisszumra kényszerülhetnek, és már számolnak azzal, hogy Trump győzelmével a kapcsolatkeresés váltja fel a korábbi éles kritikákat.

A XXI. Század Intézet vezető kutatója szerint az ukrán vezetés már nem olyan elzárkózó a tárgyalásoktól, és a diplomáciai fronton is erősíteni próbálja helyzetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pekingi útja és tárgyalásai a háború lezárásának ügyében fontos fejlemények, mivel Kína egy olyan békekonferencia megszervezését támogatja, ahol Oroszország és Ukrajna elképzeléseit is megvitatnák. Kuleba hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a béketervek közötti versenyt, és fontos a közvetlen eszmecsere Pekinggel.

Sándor Fegyírt hivatalosan még nem nevezték ki Ukrajna magyarországi nagykövetének, de elmondása szerint ez már csak az ukrán diplomácián múlik. Az ukrán diplomáciai erőfeszítések középpontjában tehát a háború lezárása és a nemzetközi kapcsolatok erősítése áll, amit Kuleba külügyminiszter pekingi látogatása is alátámaszt. Kuleba kedden érkezett meg Pekingbe, hogy kínai kollégájával, Wang Yivel részletes és érdemi tárgyalásokat folytasson a háború békés lezárásáról. Kína nem vett részt a Volodomir Zelenszkij által kezdeményezett svájci békecsúcson, ami miatt az ukrán elnök élesen bírálta őket. Zelenszkij most már folyamatosan a békéről beszél, bár nem ugyanolyan megközelítésben, mint Orbán. Kulebának ez az első útja Pekingbe a háború kitörése óta, és sokakat váratlanul ért, hogy Kína milyen szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, miközben a kínai diplomaták a magas rangú ukrán tisztviselőktől távolságot tartottak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Kijev kész tárgyalásokat folytatni Moszkvával, és a tárgyalásoknak észszerűnek és érdeminek kell lenniük, amelyek célja az igazságos és tartós béke elérése. Ukrajna egyelőre nem kommentálta a kínai közleményben foglaltak tartalmát, és általánosságban annak hitelességét. Dmitro Kuleba egyúttal elmondta, hogy az ukrán fél „alaposan tanulmányozta” a Kína és a Brazília által 2024 májusában előterjesztett béketervet. A kínai külügyminisztérium szerint a Kuleba és Wang Yi közti megbeszélés a tervezettnél jóval tovább, több mint három órán át tartott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy Kijev csak közvetítőkön keresztül tud béketárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin az orosz külügyminisztérium vezetőségének nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország kész az ukrajnai invázió beszüntetésére, amennyiben több feltétel is teljesül, többek között Ukrajna csapatainak teljes kivonása bizonyos területekről, a NATO-csatlakozási tervek feladása és a nyugati szankciók feloldása.