Kész az Orbán-terv, minden uniós miniszterelnök megkapta

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarország jelentős szerepet játszhat a háborús konfliktusok közvetítésében, és az Orbán-terv már minden uniós miniszterelnök asztalán ott fekszik.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Orbán Balázs kifejtette, hogy a világpolitikában néhány nagyhatalom, mint az Egyesült Államok, Európa, Kína és Törökország, döntő szerepet játszhatnak a béke megteremtésében. Kiemelte, hogy a kormány békemissziója során arra keresték a választ, mennyi esély van a békére, és úgy véli, hogy Kína és Törökország, valamint Donald Trump is elkötelezett a béke mellett, míg az európaiak és a jelenlegi amerikai adminisztráció a háború folytatását támogatják.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarország alkalmas közvetítő, és az a céljuk, hogy az Orbán Viktor által kidolgozott tervvel meggyőzzék az Európai Unió tagállamait. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok politikája kulcsfontosságú a háborúpárti vezetők hozzáállásának megváltozásában, és az európai politika teljesen kiüresedett, mivel az európaiak követik a Biden-adminisztrációt.

Donald Trump béke iránti elkötelezettségét is kiemelte, mondván, hogy a volt elnök a béke megteremtését tartja a legfontosabb céljának, de ehhez először politikai felhatalmazásra van szüksége. Orbán Balázs szerint Európának most kellene lépnie, ha döntő szerepet szeretne betölteni a rendezésben.

A politikai igazgató szerint a nemzetközi politika egyre bonyolultabb, és a NATO-n kívüli misszió előkészítése óriási biztonsági kockázatot jelent. Magyarország azonban kimarad ebből a misszióból, megegyezésük értelmében Jens Stoltenberg jelenlegi és Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral.

Orbán Balázs úgy véli, eljött a szuverenitás korszaka, és a háborús konfliktusok, valamint a gazdasági értelemben vett blokkosodás nem szolgálják a stabil, új világrend kialakulását. A Donald Trump elleni merénylet kapcsán pedig megjegyezte, hogy a magyarok ismerik a háborús propaganda természetét, és a merénylet előtt két nappal tartott vacsora során Trump már tudatában volt annak, hogy ellenfelei mindent megtesznek majd azért, hogy ne tudjon visszatérni és rendet tenni.

Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő főtitkára egy ukrán televíziónak adott interjúban kifejtette, hogy ellenzi, hogy Lengyelország orosz rakétákat lőjön ki Ukrajna légterében. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO támogatja Ukrajnát, de nem vesz részt közvetlenül a konfliktusban. A Kyiv Independent beszámolója szerint a NATO főtitkára közvetlen összecsapásoktól tart az oroszokkal, és ellenzi a lengyelek nagy tervét, amely szerint a lengyel légvédelem már Ukrajna felett lelőné azokat az orosz eszközöket, amelyek Lengyelország felé tartanak. Stoltenberg ugyanakkor támogatja azokat az elképzeléseket, hogy Ukrajna a nyugati fegyverekkel is csapást mérhessen oroszországi célpontokra, de mélyen az orosz területeket érintő akciókat nyugati fegyverekkel továbbra is korlátozások terhelik.