Vitalij Klicsko népszavazást tartana a béketárgyalásokról

Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek népszavazást kellene tartania arról, hogy folytassák-e a háborút vagy menjenek bele egy olyan békébe, ami területvesztéssel járna.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Corriere della Serának adott interjújában kifejtette, hogy a döntést a nép felhatalmazása nélkül nem lehet meghozni. Úgy véli, hogy Zelenszkij politikai öngyilkosságot kockáztat, függetlenül attól, hogy milyen lépést tesz. "Legyünk tisztában, meg kell nyernünk a háborút, de a helyzet egyre bonyolultabbá válik, a szövetségesektől érkező segítségtől függ, rémálom lenne, ha még két évig kellene harcolnunk" - mondta Klicsko.

A volt nehézsúlyú bokszoló, aki politikai ambíciókat is dédelget, Zelenszkij politikai riválisának számít. A 2019-es elnökválasztáson Zelenszkij ellenfelét, Petro Porosenkót támogatta. Klicsko szerint egy egységkormány létrehozása is kiút lehetne, mint ahogy ez Izraelben is történt a Hamász terrortámadása után. Azonban hozzátette: "Nem vagyok biztos benne, hogy hajlandó lemondani a kezében összpontosított hatalomról, amely az orosz invázió első napja óta garantálja számára a hadiállapotot".

Klicsko egyértelműen állást foglalt amellett, hogy csak a háború végeztével szabad új választásokat kiírni. "A mai választások csak Putyin kezére játszanának, megosztanák Ukrajnát és meggyengítenének minket egy olyan ellenséggel szemben, amely minden módon megpróbál megsemmisíteni bennünket" - mondta.

A főpolgármester nem tart attól, hogy Donald Trump esetleges győzelme negatívan befolyásolná a külföldi támogatásokat, mivel véleménye szerint a Republikánus Párt hagyományosan oroszellenes. "Washingtonban mindenki nagyon jól tudja, hogy az orosz diktatúra veszélyt jelent a nyugati demokratikus társadalmakra" - tette hozzá.

A Zelenszkij és Klicsko közötti feszültségek nem újkeletűek. Zelenszkij a politikai vezetőket gyakran kritizálta és nevetség tárgyává tette, beleértve Klicskót is. Klicsko tavaly decemberben hevesen bírálta az elnök vezetői stílusát, és állította, hogy az ukránok elveszítették a bizalmukat az elnök válságkezelési képességeiben. Klicsko szerint a viszonya Zelenszkijjel kiváló, de az elnök nem kedveli őt, és aggasztja, hogy Zelenszkij egyre nagyobb hatalmat összpontosít a saját kezében. A polgármester szerint az ország teljes megosztottságát azzal lehet elkerülni, ha az izraelihez hasonló egységkormány alakul Ukrajnában is.